Újabb engedményt adott az EU a takarmányozóknak

agrarszektor.hu
A tagállami szakértők lehetővé tennék, hogy az importált állati takarmány minimális mennyiségű génmódosított anyagot tartalmazzon. A lépéssel az EU állattartói kerülhetnek jobb helyzetbe, akik így akár olcsóbb takarmányhoz is juthatnak. A zöldek azonban a nagy cégek kereskedelmi nyomását látják a döntés mögött.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Élelmiszerlánc és Állategészségügyi Állandó Bizottság keddi ülésén a tagállami szakértők elfogadták a GMO-k zéró toleranciáját lecserélő javaslatot, mely lehetővé tenné, hogy az EU-ba behozott állati eledelben a génmódosított organizmusok (GMO) aránya elérje a legfeljebb 0,1 százalékot. A rendelkezés nem terjed ki az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekre.

A 0,1 százalékos értékhatárral ugyan a legtöbb genetikailag módosított növényfajta továbbra sem jöhet be az EU-ba - így például Brazília szójatermelésének 80 százaléka kiesik a behozatali körből - azonban takarmányok esetében az engedmény megadása már szinte elkerülhetetlen volt a biotechnológia ipar térnyerése miatt.

A 2008-09-es gazdasági évben az EU-ba érkező mintegy 4 millió tonna kukorica, és 33 millió tonna szójadara alapvető fontosságú az EU állattartói számára.

Az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (FEFAC) örömmel fogadta a döntést, ugyanakkor nem adják fel a harcot egy magasabb értékhatár elfogadtatásáért.

Az Agence Europe szerint tizenkilenc tagállam - köztük hazánk - szavazott igennel, heten elutasították a javaslatot, Luxemburg pedig tartózkodott.

A tagállamoknak mostantól kezdve három hónapjuk van arra, hogy jóváhagyják vagy elutasítsák a szakértők döntését. A környezetvédők azonban már most veszélyes új precedensről beszélnek, és úgy vélik: az intézkedés veszélyes és szükségtelen. A Greenpeace szerint szimpla kereskedelmi nyomásról van szó, melyet a Bizottság támogatásáról biztosított.

Nem csak a GMO-k menthetik meg az állattartókat

Múlt héten az EU csökkentette a takarmányárpa, és takarmány búza harmadik országból származó importjára kivetett vámot, amely jelentősen megkönnyíti az állattartók számára a szükséges takarmánymennyiség olyan, jelentős készletekkel rendelkező országokból való beszerzését, mint például Ausztrália.

A javaslat elfogadása előtt a FEFAC 0,5 százalékos csökkenést jelzett előre az EU takarmánypiacán. Ezen belül a baromfi takarmányok piaca 0,5 százalékkal bővülhet, azonban a sertéstakarmányok piacán 1,5 százalékos esést vár idén a szövetség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?