Akár 20 milliárd dolláros vesztesége is lehet az amerikai agrárbiztosítóknak

agrarszektor.hu
Az amerikai terménybiztosítók tavalyi 11,9 milliárdos vesztesége után, az idei évben egészen 20 milliárd dollár lehet ugyanez a veszteség a hatalmas szárazság miatt, amit végül is nagyrészben az amerikai állampolgárok fognak állni az adóterheken keresztül.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Rekordokat döntögetnek az amerikai terménybiztosítások, mert a hatalmas szárazság miatt egyre alacsonyabb búza- kukorica- illetve, szójababtermés várható. Mivel szinte az egész kontinentális Egyesült Államok majdnem felét évtizedek óta nem látott szárazság sújtja, ezért a terménybiztosítások vesztesége napról napra nő, jelentette a Nebraska Lincoln University National Drought Mitigation (Nemzeti Szárazság Enyhítő) elnevezésű részlege.


"Hatalmas veszteségek várhatóak" - mondta Thomas Zacharias, a Nemzeti Terménybiztosítási Szolgáltatások lnevű obbycsoport elnöke a money.cnn.com-nek. A cégek folyamatosan módosítják a követeléseiket, például most, ebben a pillanatban is, ahogy éppen beszélgetünk." A lobbycsoport egyik közgazdász elemzője szerint a veszteségek elérhetik a 20 milliárd dollárt, és iparági szakemberek szerint az végül az adófizetők fogják állni acehet a felégetett földekért.

 


Mivel egyelőre nem állnak rendelkezésre pontos számítások, így a Nemzeti Terménybiztosítási Szolgáltatások vezető közgazdásza, Keith Collins is csak annyit nyilatkozott, hogy az idei szárazság miatt a termés legalább olyan rossz lesz, ha nem rosszabb, mint az egyéb szárazsággal sújtott években.


A legtöbb farmert azonban magas összegű állami biztosítások védik az olyan természeti katasztrófák ellen mint mondjuk az intenzív szárazság. A szövetségi kormány átlagosan 60 centet fizet minden 1 dolláros biztosítási díj után. Ráadásul, ha jelentős veszteségek vannak, a szövetségi kormány a biztosítókkal megosztva fizeti ki a farmerokat. És minél nagyobb a veszteség, annál nagyobb részt vállal belőle a szövetségi kormány.

 


Tavaly a szövetségi kormány 11,9 milliárd terménybiztosítási díj kifizetését regisztrálta, amiből 7,4 milliárd dollárt fizetett az amerikai kormány, derül ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium kockázatkezelési ügynökségének adataiból. 2011-ben rekordot döntöttek a terménybiztosítások az árvizek, a délnyugat-amerikai szárazság és a keleti parton tomboló Irene hurrikán miatt, így a biztosítóknak tavaly 10,8 milliárd dollár vesztesége lett a terménybiztosításokon.


De az állampolgárok azonban nem csak adóterhek miatt fogják megszenvedni a biztosítók veszteségeit, hanem a magasabb zöldségárak miatt is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?