Túl sok túl keveseknél

agrarszektor.hu
A globális gabonapiacon tapasztalható hatalmi harc következtében az alapvető fontosságú termények egyre kevesebb vállalat kezében összpontosulnak. A koncentráció mértékének fokozódása egyre kiszolgáltatottabbá teszi a gazdákat, miközben a fogyasztó oldalán gyakran indokolatlanul magas árak jelentkeznek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A GrainCorp, az utolsó független ausztráliai gabonakereskedő Archer Daniels Midlands által pár hete történő felvásárlása jelölte annak a folyamatnak a legutóbbi mérföldkövét, melynek keretében a nagy kereskedőházak minél nagyobb szeletet igyekszenek kihasítani a jelenleg virágzó piacból, miközben a fejlődő országok egyre nagyobb prioritást élvező feladata az élelmiszerbiztonság megteremtése. A gabonakereskedelmet gyakorlatilag a négy úgynevezett "ABCD" cég, azaz a már említett AMD, a Bunge, a Cargill és a Louis Dreyfus dominálja a Glencore-ral és a japán Marubenivel kiegészülve. Az elmúlt időszakban, elsősorban a szélsőséges időjárás következtében tapasztalható áringadozás csak fokozta azoknak a véleményeknek az erősödését, melyek jó ideje óva intenek a magas fokú erőkoncentrációtól. És valóban, az említett vállalatok a világ gabonakereskedelmének piacából csaknem 75 százalékkal részesednek, az arány pedig egyre inkább az ő javukra növekszik. Ekkora erőfölény ismeretében legkevésbé sem tűnnek túlzónak az abbéli félelmek, hogy az egyre inkább monopolhelyzetbe kerülő óriásvállalatok diktálják hamarosan az árakat.

A legnagyobb veszély nyilvánvalóan a jelentős behozatalra szoruló országokat fenyegeti, így az sem véletlen, hogy a közelmúltban Ázsia legjelentősebb gabonaimportőrének számító Indonézia mezőgazdaságért felelős helyettes minisztere, illetve a szintén komoly importőrök között számon tartott Dél-Korea egyik agrár-kutatóintézetének helyettes igazgatója adott hangot aggodalmának. A félelmek elsődlegesen arra irányulnak, hogy a kiszolgáltatott helyzet következtében könnyen előfordulhat, többet kell fizetniük az egyes országoknak, mint adott esetben az szükséges lenne.

Habár a talán kissé rosszhiszemű felvetéseknek van alapja, az igazsághoz hozzátartozik, hogy az aszálytól sújtott elmúlt év tapasztalatai azért nem egészen erről tanúskodnak. Az említett óriásvállalatok ugyanis nem csupán hatalmas piaci részesedéssel, de földrajzilag is szétszórt forrásaik révén jelentősen hozzá tudtak járulni a gabonapiac konszolidációjához, az árak ingadozásának csökkentéséhez is. Albert Weisser, a Bunge első embere egyenesen úgy fogalmazott egy közelmúltbeli nyilatkozatában, hogy "a piac világosan megmutatta, az ilyen szélsőséges ingadozásokkal terhelt időszakokban kifejezetten szüksége van arra a hatékonyságra és biztonságra, ami az óriásvállalatok ténykedésének sajátja."

Lee Gauss, az International Futures Froup alelnöke nem is vitatja el, hogy a kiterjedt hálózatokkal rendelkező vállalatok rugalmasságának voltak pozitív hatásai, ugyanakkor véleménye szerint ahogy a készletek rugalmassága csökken, az importőrök, a kiskereskedőkés végső soron a fogyasztók magasabb árakkal lesznek kénytelenek szembesülni. "Nem tudok felhozni egy olyan példát sem, hogy ne ütött volna vissza a fogyasztóra, mikor ilyen sok összpontosult ilyen kevés kézben." Az IFG alelnöke emellett a termelőkre leselkedő veszélyekre is felhívja a figyelmet, hiszen azoknak egyre kevesebb alternatívájuk marad az értékesítésre, ezáltal kénytelenek lehetnek akár alacsonyabb felvásárlási árakba is belemenni, mint az indokolt lenne. A helyzetet bonyolítja, hogy világszerte nem ritka gyakorlat, hogy a termelő az általa használt vetőmagot és trágyát is a gabonakereskedőtől szerzi be.

Az AMD a GrainCorp akvizíciójával beállt a sorba a Cargill és a Glencore mögé, mindhárom cég ugyanis jelentős érdekeltségekre tett szert a közelmúltban a világ második legnagyobb gabonaexportőrének számító Ausztráliában. Az ország gabonapiacának helyzete mellesleg jó alapot szolgáltat a nagyfokú erőkoncentrációtól félőknek. A GrainCorp bekebelezésével ugyanis gyakorlatilag a teljes dél-ausztráliai exportkapacitás idegen kézbe kerül, azaz az évi 9 milliárd dolláros profit nagyobb része valószínűleg a nagyvállalatoknál csapódik le. Az indokolatlan áremelkedés egyúttal azt is jelentheti, hogy az ausztrál gabona legnagyobb, és egyre növekvő jelentőségű vásárlójának számító Kína is búcsút inthet az olcsó árunak, amit elsősorban növekvő állatállománya szív fel, s végül a mesterségesen generált magas árak minden területre átgyűrűznek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?