Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most a búza és a kukorica Magyarországon

Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most a búza és a kukorica Magyarországon

agrarszektor.hu
Magyarországon az egy évvel korábbinál 48 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 101 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával január utolsó hetében. A takarmánybúzát 52 százalékkal drágábban, tonnánként 100,5 ezer forintért, míg a takarmánykukoricát 38 százalékkal magasabb, 90,2 ezer forintos tonnánkénti áron adták január utolsó hetében.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Búza

A Tallage januári tájékoztatása szerint az argentínai és az ausztrál termés piacra kerülése miatt csökkent a búza világpiaci ára 2021. december 10. és 2022. január 10. között - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Legnagyobb mértékben az argentínai termény ára zuhant, ami húzta magával az EU-s árakat is. Az ausztrál, az orosz és az ukrán búza ára kisebb mértékben csökkent. A Rouenba (FOB) érkező malmi búza februári exportára 10 dollárral 316, a márciusi 9 dollárral 317, az áprilisi 8 dollárral 318 dollár/tonnára mérséklődött a jelzett időszakban. Németországban (FOB Hamburg) egyaránt 324 dollárért (-13 dollár) kötöttek szerződést a februári és a márciusi szállítmányokra. Az USA-ban a februári szállítású piros lágyszemű őszi búzával (SRW) 349 dollár/tonnáért kereskedtek január elején. A piros keményszemű 11 százalék fehérjetartalmú őszi búza (HRW) februári kikötői ára 13 dollárral (336 dollár/tonna), a márciusi 10 dollárral (339 dollár/tonna) volt alacsonyabb ugyanekkor. Argentínában a malmi búza februári exportára 290 (-19 dollár), a márciusi 296 (-18 dollár), az áprilisi 304 dollár/tonna (-13 dollár) volt január 10-én. Az Oroszországban megtermelt 12,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza exportára (FOB) a február-áprilisi szállítási határidőkre vonatkozóan 4-6 dollárral alacsonyabb, 338-342 dollár/tonna volt ugyanekkor, miközben a 11,5 százalék fehérjetartalmú étkezési búza február-áprilisi ára 328-331 dollár/tonna (-7-9 dollár) volt. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbit 48 százalékkal meghaladó, átlagosan 101 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott az étkezési búza január negyedik hetében. A takarmánybúzával 100,5 ezer forint/tonna (+52 százalék) áron kereskedtek ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 276-301 dollár/tonna között alakult január 24. és február 4. között. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 261-291 euró/tonna tartományban ingadozott a termény márciusi jegyzése ugyanekkor.

Kukorica

A Tallage szerint Argentínában és Brazíliában a száraz időjárás és a magas hőmérséklet miatt romlottak a kukorica termésvárakozásai, ami az amerikai termény árára is hatással volt, így ezekben az országokban emelkedett a kukorica ára legnagyobb mértékben 2021. december 9. és 2022. január 6. között. Az európai terményárak nem változtak számottevően, mivel már korábban is meghaladták a USA és a dél-amerikai országok exportárait. Franciaországban a kukorica februári kiviteli ára (FOB) 293 dollár/tonna (+2 dollár) volt január 6-án. Ukrajnában 1 dollárral volt magasabb a februári (275 dollár/tonna), 1-1 dollárral alacsonyabb (276-279 dollár/tonna) az április-júliusi szállítású termény kikötői ára (FOB). Bulgáriában és Romániában a kukorica februári és áprilisi kiviteli ára (FOB) egyaránt 4 dollárral, sorrendben 278 és 281 dollár/tonnára mérséklődött a megfigyelt időszakban. Az USA-ban megtermelt kukorica februári piaci ára 275 (+8 dollár), az áprilisi 269 (+6 dollár), a júliusi 266 dollár/tonna (+4 dollár) volt január elején. Ezzel egy időben Brazíliában a februári szállítású terménnyel 284 (+6 dollár) az áprilisival 287 (+6 dollár), a júliusival 242 dollár/tonnáért (+5 dollár) kereskedtek. Argentínában a kukorica februári exportára (FOB) 10 dollárral 265, az áprilisi 14 dollárral 250, a júliusi 6 dollárral 231 dollár/tonnáig emelkedett ugyanekkor.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 90,2 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica január negyedik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 38 százalékkal múlta felül. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica márciusi jegyzése 600 forinttal 92 ezer, a májusi 3000 forinttal 94 ezer, a júliusi 1000 forinttal 94 ezer forint/tonnáig emelkedett január 21. és február 4. között. A chicagói árutőzsdén 243-250 dollár/tonna, a párizsi árutőzsdén 249-258 euró/tonna között alakult a kukorica fronthavi jegyzése a megfigyelt tőzsdenapokon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?