Az egekbe lökte a búza, kukorica árát az orosz-ukrán háború: veszélyben az aratás?

Az egekbe lökte a búza, kukorica árát az orosz-ukrán háború: veszélyben az aratás?

A búza és a kukorica árát 10-20 százalékkal drágította meg a határidős piacokon az elmúlt napokban kirobbant orosz-ukrán háború, a konfliktus történelmi csúcsokra vagy azok közelébe lökte az árakat - tájékoztatta az Agrárszektort Hollósi Dávid a Takarékbank és a Magyar Bankholding Agrár és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója. Kiemelte, arra számítanak, hogy ha aratásig nem csökken a feszültség, akkor megmaradhatnak az idei megemelkedett gabonaárak. A szakembertől azt is megtudtuk, hogy a fő problémát egyelőre a logisztikai, vasúti és hajózási szállítási nehézségek adják, ugyanakkor a termelést egyelőre várhatóan kevésbé érinti a konfliktus.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az egész világ agráriumára és élelmiszer-termelésére óriási, egyelőre azonban megjósolhatatlan hatással lehet az orosz-ukrán háború, Oroszország és Ukrajna ugyanis mindketten jelentős szereplők az agrár- és élelmiszeripari világpiacon. Kukoricából és napraforgóból elsősorban Ukrajna, búzából és műtrágyából főleg Oroszország, de Ukrajna is meghatározó exportáló ország. Az elmúlt öt év átlagában a két ország világszinten a búzaexport valamivel kevesebb mint harmadát, a kukoricaexport majdnem ötödét, míg a műtrágya és az olajos magvak nemzetközi kereskedelmének mintegy hetedét adta, ezért az elmúlt napok fejleményei már most jelentős hatással vannak és lesznek is a jövőben a globális agrárpiacra - tudatta az Agrárszektorral Hollósi Dávid. Hozzátette, a búza és a kukorica árát a határidős piacokon 10-20 százalékkal drágította meg a konfliktus az elmúlt napokban, történelmi csúcsokra vagy azok közelébe lökve az árakat.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
A fő problémát jelenleg a logisztikai, vasúti és hajózási szállítási nehézségek adják. Odessza az ukrán export szempontjából kulcsfontosságú, ott egyelőre teljesen leállt a kereskedelmi forgalom. A nyugati szankciók pedig (például az orosz pénzügyi rendszer kizárása a SWIFT-ből) jelentős mértékben megnehezíti, vagy ellehetetleníti a nyugati irányú közvetlen értékesítést, Kína, India vagy az arab országok közvetítésére lesz szükség

 - mondta lapunknak a szakember.

Hollósi Dávid hangsúlyozta, a termelést egyelőre várhatóan kevésbé érinti a konfliktus, hiszen a nagy mezőgazdasági üzemek egy háború idején is tudnak működni, ez így volt a kelet-ukrajnai konfliktus elmúlt éveiben is. Ugyanakkor hosszabb távon a sorkötelezettség, valamint egy esetleges üzemanyaghiány Ukrajnában a termelést, az aratást is veszélyeztetheti.

Jelenleg rengeteg a bizonytalansági tényező, de arra számítunk, hogy ha aratásig - a búza esetén június-július, a kukoricánál október - nem csökken a feszültség, akkor megmaradhatnak az idei megemelkedett gabonaárak, feltéve, hogy nem lesz nagyon kedvező időjárás, és így hozamkilátás a többi exportáló országban. Egyelőre ez utóbbira kevés az esély az Egyesült Államokban és Kanadában, illetve Dél-Amerikában, egyedül Ausztráliában van bőséges, sőt túl sok csapadék.

A szakember szerint akkor normalizálódhatnak a nemzetközi gabonaárak a mostani csúcsszintekről, ha egyrészt az energiapiacon (olaj, földgáz) nem emelkednek még tovább az árak, másrészt kiderül, hogy az orosz és az ukrán kínálat mekkora része tud ténylegesen eljutni a világpiacra. Magyarország egyébként az alapvető gabonafélékből és olajos magvakból önellátó, a hazai termelés kellő tartalékkal fedezi a felhasználást (élelmiszerre, takarmányra és ipari használatra is). A hazai árak rendre a nemzetközi tőzsdei árakat követik, így valószínűleg a globális folyamatok játszódnak majd le itthon is. A műtrágya szintén fedezhető a hazai piacról, itt azonban már hónapok óta gondot jelent a rekordmagas földgázár - hívta fel a figyelmet Hollósi Dávid.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?