230 millió eurónyi agárpénzeket kell visszafizetnie a tagállamoknak

MTI
Az uniós tagállamoknak összesen 230 millió euró összegben kell, illetve kellett tavaly visszatéríteniük az EU agrárköltségvetéséből finanszírozott és a tagországok által jogosulatlanul felhasznált forrásokat - erről fogadott el határozatot az úgynevezett záró elszámolási eljárás keretében az Európai Bizottság csütörtökön.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A pénzt vagy azért kell visszajuttatni az uniós költségvetésbe, mert a felhasználás során a tagállamok nem tartották be az uniós előírásokat, vagy mert nem megfelelő eljárásokat alkalmaztak a kifizetések ellenőrzésére. 
   

A visszafizetési kötelezettség a tagországok mintegy felét - 14 államot, köztük Magyarországot - érinti. A magyar korrekciós tétel azonban gyakorlatilag elhanyagolható: mindössze ezer euró, "felső pénzügyi határ túllépése" miatt, ráadásul ezt az összeget Magyarország már kiegyenlítette, most tehát csupán a fizetési kötelezettség utólagos megerősítése történt meg.
   

A kiugróan nagy tételek közt szerepel, hogy Görögországnak 83,6 millió eurót kell visszafizetnie "a szárított szőlő minimális hozamának nem megfelelő csökkentése" miatt,  Lengyelországnak pedig 79,9 millió eurót "a részben önellátó mezőgazdasági üzemek eredeti kérelmeinek ellenőrzésével és üzleti terveinek jóváhagyásával kapcsolatos hiányosságok" miatt. 
   

A görögök további 24 millió eurótól esnek el "az állattenyésztéssel kapcsolatos állomány-nyilvántartás és helyszíni ellenőrzések hiányosságai" következtében. Hasonló okból, "az állatok azonosítása és az állattartási támogatásokhoz kapcsolódó helyszíni ellenőrzések terén tapasztalt hiányosságok miatt" a britek visszafizetési kötelezettsége 10,3 millió euró.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?