Feljebb szökött a búza ára a kedvező hírekre

agrarszektor.hu
A várhatóan kedvező terméshozam miatt a kukoricát viszont tovább adták.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Újabb gyenge hetet tudhat maga mögött a kukorica annak ellenére, hogy a Nemzetközi Gabonatanács visszavágta a tengeri terméshozamára vonatkozó korábbi prognózisát. A búza viszont jól teljesített a héten miután a Nemzetközi Gabonatanács megemelte prognózisát, valamint a nyugat-amerikai búzára hónapokkal ezelőtt kivetett japán importtilalmat visszavonták.

A kedvező időjárási körülmények miatt a héten sem enyhült az eladói nyomás a kukoricán: az azonnali piacon a tengeri vékánkénti árfolyama mintegy 10 dollárral került lejjebb az előző heti záróárhoz képest.

A kukorica annak ellenére teljesített gyengén, hogy a héten a Nemzetközi Gabonatanács lefele módosította a 2013-2014-es előrejelzését, miután az amerikai terméshozam várhatóan elmarad a tervezettől. Az intézmény szerint a 2013-2014-es szezonban az előző évi 859,1 millió tonnáról 942,4 millió tonnára emelkedhet a terméshozam, ami 3,6 millió tonnával marad el a július 1-jei prognózistól.

A búza vékánkénti ára viszont mintegy 10 dollárral emelkedett a héten, melyben akár az is szerepet játszhatott, hogy Japán két hónap szünet után feloldja a nyugat-amerikai búza importálására vonatkozó tilalmat, melyet azt követően vezettek be, hogy nem engedélyezett génmódosításokat találtak az amerikai terményben.

A Nemzetközi Gabonatanács a búza terméshozamára vonatkozó július eleji prognózisát viszont megemelte: az intézmény szerint a 2013-2014-es szezonban 686,9 millió tonnát takaríthatnak be szemben a 2012-13-as szezon 653,6 millió tonnájával. Az új prognózis mintegy 3,8 millió tonnával több búzára számít.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?