Felturbózzák a zöldség-gyümölcs ágazatot

MTI
Egymillió tonnával és százezer fővel kellene növelni az ágazat teljesítményét és foglalkoztatottságát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hamarosan a kormány elé kerül a zöldség-gyümölcs ágazati stratégia, amelynek célja, hogy egymillió tonnával emelkedjen az ágazat éves kibocsátása - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken a Baranya megyei Szentlőrincen.

Czerván György az ország negyedik legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vására, a Szentlőrinci Gazdanapok megnyitóján hangsúlyozta: a stratégia másik fontos célkitűzése, hogy segítségével a kertészeti ágazatban százezer fővel lehessen növelni a foglalkoztatottak létszámát.

Emlékeztetett: rövidesen rendelkezésre állnak források is a kertészeti ágazat fejlesztésére, ugyanis 24 milliárd forintos, 35 százalékos támogatási intenzitású pályázati forrás nyílik kertészeti gépek, berendezések beszerzésére, fejlesztésére augusztus 15-én. A zöldség-gyümölcs ágazat jelenlegi kibocsátása évi 2,5-2,6 millió tonna.

Az agrárium teljesítményét értékelve Czerván György elmondta: tavaly, az aszályos év ellenére rekord méretű, 2200 milliárd forintos mezőgazdasági kibocsátás volt. Szintén rekordot jelentett, hogy az ország exportbevételének több mint felét a mezőgazdasági termények kivitele biztosította - tette hozzá. Az idei várható eredményekről szólva azt mondta: az őszi búzát már betakarították; az aratás 1,1 millió hektáron folyt, s 5,1 millió tonna búza került a magtárakba, ami 1 millió tonnával több a tavalyinál. Így a 2 millió tonnát is elérheti a búzakivitel. Hozzátette: hasonlóan jó volt a termés a többi kalászosnál, a repcénél is, de elfogadható a napraforgó termésátlaga is. Szerinte a kukoricatermés még nehezen becsülhető, minősége óriási szórást mutat országosan, de meglátása szerint így is több kukoricát tudnak majd betakarítani a tavalyinál.

Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, fideszes országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta: a megye csak akkor lehet gazdaságilag erős, ha erős a helyi agrárium, ehhez pedig összefogásra van szükség a gazdák, a polgármesterek, vállalkozók, civil szervezetek részéről. A már huszadik alkalommal megrendezett, péntektől vasárnapig tartó Szentlőrinci Gazdanapoknak több mint 350 kiállítója van, magyarok mellett horvát, osztrák, román és szlovák társaságok is képviseltetik magukat. A cégek elsősorban a mezőgazdasági gépgyártás és az élelmiszeripar területéről érkeztek, de vannak állattartók is. A szakmai programokat idén az is színesíti, hogy vasárnap itt tartják Nemzeti Vágta előfutamát, selejtezőjét, várhatóan 10-12 résztvevővel. A gazdanapoknak tavaly több mint 20 ezer látogatója volt, a szervezők az idén 23-25 ezer érdeklődőre számítanak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?