Meghálálja az esőt a tengeri

MTI
A meleg és csapadékos nyári időjárás eltérően érintette a növényi kultúrákat, az őszi búzára kedvezőtlen, míg a kukoricára és a napraforgóra kedvező hatással volt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI érdeklődésére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem kedvezett az utóbbi napok folyamatos esőzése az őszi búzának, a betakarított mennyiség mintegy kétharmada takarmány minőségű - ismertette a kamara, hozzátéve: az aratás előrehaladtával folyamatosan gyengült a termés minősége.

A csapadékos idő ugyanakkor kedvez a kukoricának, a júniusban és júliusban lehullott gyakori, nagy mennyiségű eső a virágzáshoz kedvező feltételeket teremtett. Így a kötés jó, a szemek fejlődésének feltételei kedvezőek. 

A NAK regisztrációja szerint az idei hirtelen kitavaszodás miatt szinte minden gazdálkodó lemaradt a szükséges munkálatokkal, sokan az időszerű növényvédelmi munkákat sem végezték el. A nagy meleg hatása plusz költségként jelentkezhetett a méhkímélő technológiák alkalmazása, továbbá a fertőzések elkerülésére tett erőfeszítések - jelezték.
Többletköltséget jelenthetett az esetenkénti csapadékhiány miatt szükséges öntözés, valamint a szokásostól eltérő értékesítési folyamat megszervezése is. A nagy meleg hatására ugyanakkor bővülhetett a terméskínálat, illetve egy-egy termelési szezon meghosszabbodhatott.

A napraforgó kelése a megyénkénti szeszélyes csapadékeloszlás miatt egyenetlen volt, de a helyenkénti júniusi szárazság nem akadályozta jelentősen a növények fejlődését. A virágzás és a szemtelítődés időszakában lehullott csapadék növelte a kaszatok számát, ezért a közepesnél jobb termés várható. A NAK felhívta a figyelmet arra, hogy noha országszerte jó a napraforgó állapota, a növények egészségesek, de a sok csapadék kedvez a gombabetegségek kialakulásának, emiatt a szár- és tányérbetegségek megjelenése várható. Így fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre.
A szőlőnél ugyanez a helyzet, emiatt jelentős költségtöbblettel kell számolniuk a gazdálkodóknak - tették hozzá.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?