A gabonatermesztés mindent visz

agrarszektor.hu
Az előzetes adatok alapján 2014-ben a növénytermesztés kibocsátásának volumene 12%-kal emelkedett az előző évihez képest, kibocsátási értéke folyó áron 3,6%-kal nőtt. A növénytermesztés és az állattenyésztés kibocsátási volumene is jelentősen emelkedett a termelőiár-színvonal csökkenése mellett. A ráfordítások, valamint a bruttó hozzáadott érték is nőtt, a munkaerő-ráfordítás az előzetes adatok szerint nem változott jelentősen az egy évvel korábbihoz képest.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A kibocsátás szerkezetében meghatározó gabonafélék termesztésének volumene ötödével nőtt, a kukoricáé harmadával nagyobb, mint tavaly volt. Az ipari növények kibocsátása 13, a takarmánynövényeké 3,0%-kal bővült. Napraforgó és repce kibocsátásunk is számottevően nőtt a 2013. évihez viszonyítva. A kertészeti termékek termesztésének volumene 3,1%-kal elmaradt az előző évitől, a burgonyáé azonban 10, a gyümölcstermesztésé pedig közel 4%-kal emelkedett 2014-ben.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjtájékozatatójából kiderül, hogy az élő állatok kibocsátása 6,2, az állati termékeké 3,4%-kal nőtt, így az állattenyésztés teljes termelési volumene 5,3%-kal emelkedett a tavalyihoz képest. A bővülést főként az emelkedő sertés-, baromfi-, valamint a tejkibocsátás eredményezte.

Az első adatok szerint a mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 3,6%-kal volt magasabb, mint 2013-ban, így a hazai agrárium 2011 óta folyamatosan felülmúlja az előző évi teljesítményét. A volumen 9,2%-os bővülése 4,9%-os árcsökkenés mellett következett be. A növénytermesztésben 8,6%-kal mérséklődött, az állattenyésztésben az előző évi szinten maradt a termelőiár-színvonal.

A nagyobb kibocsátás a folyó termelő felhasználás volumenét is megemelte, árindexe viszont csökkent. A két legjelentősebb tétel, az energia és a takarmányok ára csökkent, a többié nem, vagy csak mérsékelten emelkedett.A bruttó hozzáadott érték előző évi áron 21, folyó áron 11%-kal emelkedett. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 2014-ben az előzetes információk szerint nem változott 2013-hoz képest. A termelési tényezők jövedelme 11, a vállalkozói jövedelem 13%-kal magasabb volt a 2013. évinél. Így a termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme ("A" mutató) 9%-kal emelkedett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?