A gabonatermesztés mindent visz

agrarszektor.hu
Az előzetes adatok alapján 2014-ben a növénytermesztés kibocsátásának volumene 12%-kal emelkedett az előző évihez képest, kibocsátási értéke folyó áron 3,6%-kal nőtt. A növénytermesztés és az állattenyésztés kibocsátási volumene is jelentősen emelkedett a termelőiár-színvonal csökkenése mellett. A ráfordítások, valamint a bruttó hozzáadott érték is nőtt, a munkaerő-ráfordítás az előzetes adatok szerint nem változott jelentősen az egy évvel korábbihoz képest.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kibocsátás szerkezetében meghatározó gabonafélék termesztésének volumene ötödével nőtt, a kukoricáé harmadával nagyobb, mint tavaly volt. Az ipari növények kibocsátása 13, a takarmánynövényeké 3,0%-kal bővült. Napraforgó és repce kibocsátásunk is számottevően nőtt a 2013. évihez viszonyítva. A kertészeti termékek termesztésének volumene 3,1%-kal elmaradt az előző évitől, a burgonyáé azonban 10, a gyümölcstermesztésé pedig közel 4%-kal emelkedett 2014-ben.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjtájékozatatójából kiderül, hogy az élő állatok kibocsátása 6,2, az állati termékeké 3,4%-kal nőtt, így az állattenyésztés teljes termelési volumene 5,3%-kal emelkedett a tavalyihoz képest. A bővülést főként az emelkedő sertés-, baromfi-, valamint a tejkibocsátás eredményezte.

Az első adatok szerint a mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 3,6%-kal volt magasabb, mint 2013-ban, így a hazai agrárium 2011 óta folyamatosan felülmúlja az előző évi teljesítményét. A volumen 9,2%-os bővülése 4,9%-os árcsökkenés mellett következett be. A növénytermesztésben 8,6%-kal mérséklődött, az állattenyésztésben az előző évi szinten maradt a termelőiár-színvonal.

A nagyobb kibocsátás a folyó termelő felhasználás volumenét is megemelte, árindexe viszont csökkent. A két legjelentősebb tétel, az energia és a takarmányok ára csökkent, a többié nem, vagy csak mérsékelten emelkedett.A bruttó hozzáadott érték előző évi áron 21, folyó áron 11%-kal emelkedett. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 2014-ben az előzetes információk szerint nem változott 2013-hoz képest. A termelési tényezők jövedelme 11, a vállalkozói jövedelem 13%-kal magasabb volt a 2013. évinél. Így a termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme ("A" mutató) 9%-kal emelkedett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?