Forradalmi áttörést hozhat - Új spray a nagy hőség ellen?

agrarszektor.hu
Hőstressz elleni spray-vel is elérhetnék az agrártermelők, hogy haszonnövényeik jobban elviseljék az extrém magas hőmérsékleteket. Azonosították ugyanis azt a speciális vegyületet, amely felelős a növények meleg elleni védekezéséért. Ha a gazdálkodók ilyen anyagból álló sprayt használnának, ellenállóbbá tehetnék termesztett fajtáikat. A vegyület kedvező hatását eddig többek között a rizs-, az uborka-, és a paradicsomtermelésben mutatták ki.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Eddig a paradicsom-, a rizs- és az uborkatermelésben igazolták, hogy egy vegyületnek fontos szerepe van a növények magas hőmérséklettel szembeni védekezésében.  A Kobe Egyetem kutatócsoportja szerint az úgynevezett transz-2-hexenal nevű komponens képes elérni, hogy a növények ellenállóbbá váljanak a hőhatásokkal szemben.

A vegyület a növényekben természetes módon fordul elő, de normál időjárási feltételek között nem aktivizálódik. Ha viszont extrém körülmények alakulnak ki, szintje megemelkedik. Ezért a feltételezések szerint mesterséges kijuttatásával el lehetne érni, hogy a hőstressz elleni védekezés irányíthatóvá váljon és a károk egy részét meg lehessen előzni. Egyik alkalmazási mód lehetne, ha a gazdálkodók a vegyületet sprayként használnák növényeiken. 

A felfedezés jelentősége abban is rejlik, hogy általa a meleggel szembeni növényi válaszok nem genetikailag módosított (GMO) úton jönnének létre. Ennek köszönhetően a vegyület használatát azok a fogyasztók és termelők is könnyebben elfogadhatnák, akik kevésbé, vagy egyáltalán nem toleránsak a GMO-val szemben.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?