Megdöbbentő felfedezés: ez véget vethet a súlyos műtrágya-függőségnek

A mezőgazdaságban, ha a gomba és bármely más növény szavak egy mondatban szerepelnek, az általában nem jelent semmi jót. Az gazdálkodók szinte bármire hajlandóak, hogy a gombák ne juthassanak a növényeik közelébe. De egy nemrég közzétett új tanulmány alapján ez megváltozhat a jövőben.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A Leedsi Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a gombák segítségével olyan új haszonnövény fajtákat lehetne létrehozni, amelyeknek kevesebb műtrágyára lesz szükségük - írja South West Farmer. Egy kiválasztott gombafajt a búza közé telepítve ugyanis azt tapasztalták, hogy a búza sokkal több fontos tápanyagot szívott fel a földből.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A gombák, amelynek fonalai társulást alkottak a búza gyökereivel, kimutathatóan nagyobb mennyiségű foszfort és nitrogént adtak át a gabonanövénynek, amely cserébe szénhidrátokat juttatott át a gombának. Ezzel pedig valódi szimbiózis valósult meg a két növény között. A kutatók mérései szerint a gombák a gabonanövény számára a szükséges foszforfelvétel 80%-át képesek voltak biztosítani, és cserébe az általuk a levegőből kivont karbonok 10-20%-át juttatták át a társult gombáknak.

Ez az arbuszkuláris mikorrhizának nevezett jelenség már régóta ismert a biológiában, az utóbbi negyven évben már több kutatás is zajlott a szimbiózis megértése és lehetséges felhasználása kapcsán. Ami a Leedsi Egyetem kutatását fontossá teszi, az az, hogy ők a kísérletükhöz olyan légköri szén-dioxid-szintet állítottak be, amilyet 2100-as évekre jósolnak a tudósok, és a gomba még ilyen körülmények között is képes volt tápanyagokat átadni a gabonanövénynek. Ez pedig a jövő élelmiszerbiztonságára nézve fontos lehet.

Fontos észben tartani, hogy ezek a gombák nem lesznek az élelmiszernövény-termelés növekedésének Szent Gráljai, de segíthetnek abban, hogy csökkentsük a már így is túlzott műtrágya-függőségünket a mezőgazdasági termelésben

- mondta Katie Field, a Leedsi Egyetem professzora.

Azzal, hogy kevesebb műtrágyára lehet szükség a jövőben, nagyban csökkenthető lesz a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátása, ezzel együtt pedig az ágazat a klímaváltozásban betöltött szerepe is. Emellett megkezdődhet a kevéssé műtrágyaigényes búzafajták kifejlesztése is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?