Óriási felfedezés: ezzel a módszerrel a legnagyobb forróságot is túlélhetik a növények

Óriási felfedezés: ezzel a módszerrel a legnagyobb forróságot is túlélhetik a növények

agrarszektor.hu
Az öntözéses módszerrel termesztett növények nem csak azért produkálnak olyan jó terméshozamokat, mert folyamatos vízellátáshoz jutnak, hanem azért is, mert a párologtatással folyamatosan hűteni tudják magukat, derítette ki egy amerikai kutatócsoport. Az Illinois-i Egyetem tudósai kiszámolták, hogy ezeknek a terméshozamoknak 16%-a közvetlenül abból fakad, hogy a növények a legnagyobb forróságokban is lehűthetik magukat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megdöbbentő eredményre jutott egy, az Illinois-i Egyetem tudósai által vezetett amerikai kutatócsoport. A vizsgálataik ugyanis azt bizonyították, hogy a öntözéses módszerrel termesztett növények terméshozamának 16%-a közvetlenül az öntözés növényeket hűsító hatásának köszönhető, írta meg a Future Farming.

Ez a kutatás rámutat arra, hogy az öntözés során a növények hűtése nem elhanyagolható mértékben járul hozzá a terméshozamhoz. Ez a hatás fontosabbá válhat a jövőben a folyamatos felmelegedés és az egyre gyakoribb aszályok miatt

- mondta Yan Li, a tanulmány vezető szerzője, aki jelenleg a Beishida (Pekingi Normal University) docense.

Az öntözés során a növények a transpirációnak nevezett vízgőzladási képességükkel, valamint a talajból elpárolgó vízzel hűtik magukat. A transpiráció során a növények a leveleiken található apró gázcserenyílásokon, a sztómákon párologtatják el azt a vízmennyiséget, amire nincs szükségük. A transpiráció csak olyankor megy végbe, amikor elég nedvesség van a talajban. Ha a gyökerek azt érzik, hogy a talaj száraz, bezárják a sztómáikat, hogy megakadályozzák a vízvesztést. Ha túl sokáig áll fenn ez az állapot, a növények felhevülnek, és a szárazság stresszhatásként jelentkezik bennük, ami olykor hozamcsökkenést is okozhat.

Mivel a talaj víztartalma és a hőmérséklet ennyire szélválaszthatatlanul kapcsolatban állnak egymással, a tudósoknak ki kellett találniuk egy olyan innovatív megközelítést, amivel a nagy egészből elkülöníthették az öntözés hűtőhatását. Az eljárás során a csoport Nebraska állam 2003 és 20016 közötti, műholdaktól származó növényhőmérsékleti és biomassza adatait, öntözési térképeit és megyei szintű kukorica terméshozamait elemezte.

Az öntözött és a csak természetes csapadékmennyiséget felhasználó területek összehasonlításával a kutatók megállapították, hogy az öntözés 81%-kal nagyobb terméshozamokat eredményezett, amiből 16% volt összefüggésbe hozható a víz hűtőhatásával, a többi 84% pedig az általános vízellátottságból fakadó növekedés volt. Az öntözés emellett a csak csapadékot felhasználó területekhez képest mintegy 1,63 Celsius-fokkal csökkentette a talajszint hőmérsékletét júliusban.

Azoknál a növényeknél, amelyeket az Amerikai Egyesült Államok nagy kukoricatermesztő államainak öntözött részein termesztettek, főleg Nebraskában és a Közép-Nyugat nyugatabbi államaiban, mind érezni lehetett ezt a hűtőhatást. A növények egyszerűen jobban érzik magukat a hűvösebb környezetben

- mondta Kaiyu Guan, a projekt egyik résztvevő professzora.

Yan Li beszámolt arról is, hogy az öntözés kettős hozzájárulásának felismerése jobb hozambecsléseket hozhat majd a jövőben. Az öntözés hűtőhatását ugyanis az eddigi modellekben jobbára figyelmen kívül hagyták.

Amikor a hozambecsléssel foglalkozók elkészítik a modelljeiket, fel kellene ismerniük, hogy ez a hűtőhatás az öntözött termőföldeken komoly jelentőséggel bír, és ezt is bele kellene venniük a számításaikba

- mondta Yan Li.

Kaiyu Guan hozzátette, hogy ez nem csak Nebraska öntözött termőföldjein számíthat. A felmelegető éghajlat következtében arra lehet számítani, hogy a növényeknek több vízre lesz szükségük, hogy ugyanolyan hozamokat produkáljanak, mint most. A kukoricatermelő államok egy része azonban még él az öntözés lehetőségeivel, pedig lehet, hogy nem ártana elgondolkodniuk a dolgon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?