Ez valóban rákkeltő? - Kitört a vegyszerháború

agrarszektor.hu
Felháborítónak tartja a világ egyik legnagyobb agrárpiaci szereplőjének számító Monsanto, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta az egyik legismertebb gyomirtó szert. A multinacionális cég szerint a világszervezet vádjai nem megalapozottak és nélkülözik a tudományos adatokat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Tiltakozik az amerikai központú Monsanto az ellen, hogy a WHO rákkutatási ügynöksége a lehetséges rákkeltő anyagok és termékek közé sorolta az úgynevezett glifozát-tartalmú gyomirtó szereket - derül ki a vállalat nyilatkozataiból. Az ügynökség a napokban jelentette be, hogy - bizonyos kutatási eredményekre hivatkozva - az eddiginél veszélyesebb kategóriába sorolta e hatóanyagot.

A Monsanto viszont úgy véli, hogy az új minősítés nélkülözi a tudományos adatokat. Szerintük a WHO rákkutató ügynökségének beszámolója előtt számos kutatásban bebizonyították, hogy nincs kapcsolat a glifozát és a rákos megbetegedések között. Ezeket az eredményeket azonban a világszervezetnél nem vették figyelembe, illetve olyan részadatokat válogattak ki, amelyek nem fedik a valóságot - állítja a cég.

A glifozát tartalmú gyomirtó szereket a Monsanto forgalmazza az egyik legnagyobb mennyiségben a világon. E terméket a mezőgazdasági és nem mezőgazdasági területeken is használják. Az agráriumban főként a gyümölcs-, a zöldség- és a szántóföldi növénytermelésben alkalmazzák, illetve olyan génmódosított (GMO) növénykultúrákban (például kukorica-, gyapot-, szója- és búzaterületeken), amelyek rezisztensek a szerrel szemben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?