Ez valóban rákkeltő? - Kitört a vegyszerháború

agrarszektor.hu
Felháborítónak tartja a világ egyik legnagyobb agrárpiaci szereplőjének számító Monsanto, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta az egyik legismertebb gyomirtó szert. A multinacionális cég szerint a világszervezet vádjai nem megalapozottak és nélkülözik a tudományos adatokat.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Tiltakozik az amerikai központú Monsanto az ellen, hogy a WHO rákkutatási ügynöksége a lehetséges rákkeltő anyagok és termékek közé sorolta az úgynevezett glifozát-tartalmú gyomirtó szereket - derül ki a vállalat nyilatkozataiból. Az ügynökség a napokban jelentette be, hogy - bizonyos kutatási eredményekre hivatkozva - az eddiginél veszélyesebb kategóriába sorolta e hatóanyagot.

A Monsanto viszont úgy véli, hogy az új minősítés nélkülözi a tudományos adatokat. Szerintük a WHO rákkutató ügynökségének beszámolója előtt számos kutatásban bebizonyították, hogy nincs kapcsolat a glifozát és a rákos megbetegedések között. Ezeket az eredményeket azonban a világszervezetnél nem vették figyelembe, illetve olyan részadatokat válogattak ki, amelyek nem fedik a valóságot - állítja a cég.

A glifozát tartalmú gyomirtó szereket a Monsanto forgalmazza az egyik legnagyobb mennyiségben a világon. E terméket a mezőgazdasági és nem mezőgazdasági területeken is használják. Az agráriumban főként a gyümölcs-, a zöldség- és a szántóföldi növénytermelésben alkalmazzák, illetve olyan génmódosított (GMO) növénykultúrákban (például kukorica-, gyapot-, szója- és búzaterületeken), amelyek rezisztensek a szerrel szemben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?