Neonikotinoidok: újabb lesújtó vélemény és fellángoló vita

agrarszektor.hu
A neonikotinoid tartalmú növényvédő szerek veszélyeire hívja fel a figyelmet az a jelentés, amelyet a közelmúltban nyújtott be egy tudományos testület az Európai Bizottságnak. A tanulmányban azt kutatták, hogyan hatnak a neonikotinoidok a vadon élő, mezőgazdasági szempontból is hasznos rovarokra és madarakra. A jelentés szerint egyre több bizonyíték utal arra, hogy a neonikotinoidok valós veszélyt jelentenek és felesleges szennyezést okoznak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Egyértelmű, hogy a neonikotinoidok negatívan hatnak a mezőgazdaság számára is hasznos, vadon élő szervezetekre, így például a méhekre, a vadméhekre és egyes ragadozó bogarakra - állítja az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC). A szervezet 2012-től rögzített adatokat dolgozott fel legújabb jelentésében, amelyet az Európai Bizottsághoz is eljutatott.

A neonikotinoid tartalmú rovarölő szerek megzavarják a rovarok tájékozódását, megnehezítik táplálék-keresésüket és csökkentik a vírusokkal, megbetegedésekkel, kártevőkkel szembeni ellenállásukat is. A tudósok szerint a neonikotinoid tartalmú csávázószerek már kis mennyiségben is negatívan hatnak a környezetre.

Az évek óta tartó vita
Az utóbbi évekbene több bírálat érte a neonikotinoid tartalmú csávázószereket. A méhpusztulásban játszott állítólagos szerepük miatt az Európai Bizottság 2013. december elsejétől két évre részlegesen fel is függesztette a használatukat. A döntés azonban nem szüntette meg a szakmai vitákat, és a neonikotinoidok szerepéről azóta is számos pró és kontra érv fogalmazódik meg.

A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra, hogy a méheken kívül vannak még egyéb, hasonlóan fontos szervezetek - például a vadméhek, a lepkék, a ragadozó atkák, a pillangók és egyes madarak -, amelyeknél az utóbbi időben jól megfigyelhető csökkenés mutatható ki. Ez összefüggésben lehet a neonikotinoid tartalmú szerekkel, amelyek csávázószerként használva bejutnak a talajba és szükségtelenül nagy szennyezést okoznak.

A szervezet szerint a neonikotinoidok széles körű használatának újbóli engedélyezése nem lenne összhangban azzal az EU-s rendelkezéssel, amely 2013. december elsejétől korlátozza e szerek alkalmazását. Az unió sokat költ arra, hogy visszaállítsa és megőrizze a biodiverzitást, a neonikotinoidok pedig negatívan befolyásolják ezt a törékeny egyensúlyt - emelte ki az EASAC.

Egy brit gazdálkodói szervezet viszont máris élesen bírálja a legújabb tanulmányt - közölte a thecropsite.com. Úgy vélik, a vizsgálat elavult adatokon alapul, amelyek nem tükrözik a valós körülményeket. Az eredményt pedig politikailag befolyásoltnak és túlzónak tartják.

A neonikotinoidok korlátozása a növényvédelemben fontos eszközt vett el a gazdálkodóktól - hangsúlyozta a gazdálkodó szervezet. A csávázószerek hiányában a kártevők lárvái könnyen kifejlődhetnek, így már a növények első növekedési stádiumától kezdve fennáll a kártétel veszélye.

Sok gazdálkodó termése veszett már kárba a nagy repcebolha kártétele miatt, mivel a rovar a csávázószer nélkül jelentős veszteséget okoz. A brit gazdák ironikusnak tartják, hogy a repce a méhek szempontjából meghatározó növény, de a neonikotinoidok kivonása miatt csökkenteniük kell a repceterületek arányát, így a méhek táplálék forrását is. Szerintük nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a neonikotinoidok betiltása hasznos lenne, ugyanakkor az már nyilvánvaló, hogy a kultúrnövények szempontjából mindenképpen káros a hiányuk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?