Döntött az Európai Parlament: nagy csatát nyertek a növényi alapú élelmiszerek

Döntött az Európai Parlament: nagy csatát nyertek a növényi alapú élelmiszerek

Az Európai Parlament döntése alapján mostantól a növényi alapú élelmiszerekre is lehet használni olyan megnevezéseket és kifejezéseket, amelyeket korábban kifejezetten a húsokkal, hústermékekkel hoztunk összefüggésbe. A jövőben a teljesen vegán termékeket is lehet burgernek, vagy éppen kolbásznak nevezni.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az Európai Parlament képviselői elutasították a húsipar által támogatott javaslatot, ami megtiltotta volna a húsmentes élelmiszerek húsra utaló megnevezésekkel történő forgalmazását. A politikusok döntése értelmében a jövőben a növényi alapú, teljesen húsmentes termékeket is lehet hagyományosan a hústermékekre utaló megnevezésekkel értékesíteni az éttermekben és a boltokban, írta meg a Guardian.

A mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos problémákról szóló szavazáson az Európai Parlament kijelentette, hogy az úgynevezett zöldség-burgerek, szója steak-ek és vegán kolbászok megtarthatják a hústermékekre utaló elnevezéseiket, és az unió egészében forgalmazhatóak ezeken a neveken. A tiltást elrendelő javaslatot egyébként támogatta az európai gazdák legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a COPA-COGECA is, amely azzal érvelt, hogy a húsra utaló elnevezések megtévesztik a fogyasztókat. A vita ellentétes oldalán 13 nagy szervezet állt, egyebek mellett a Greenpeace és a WWF, amely azt kérte a jogalkotóktól, hogy utasítsák el a javaslatot, mondván, egy ilyen tiltás nemcsak nevetségessé tenné az Európai Uniót, de ártott volna az uniós környezetvédelem hitelességének is.

A javaslat elutasítása mellett kampányoló csoportok szerint a növényi alapú élelmezés erősítése összhangban van az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy megoldást találjanak a globális felmelegedés kezelésére. A növényi alapú élelmiszer-helyettesítők azzal érveltek, hogy ha elveszítenék a lehetőséget a termékeik steak-ként vagy kolbászként való jelölésére, azzal azok láthatatlanabbá válnának a fogyasztók számára.

A szavazás után az Európai Fogyasztók Szervezete, a fogyasztóvédelmi egyesületeket tömörítő ernyőcsoport üdvözölte a képviselők döntését. A szervezet szerint ameddig világosan vegetáriánusként vagy vegánként vannak jelölve a termékek, addig a fogyasztók nem keverik össze a szójából készült steak-et, a csicseriborsó alapú kolbászt a valódi húsból készült élelmiszerekkel. Elmondásuk szerint az olyan kifejezések, mint a "steak" vagy a "burger" csak egyszerűbbé teszik a fogyasztók számára ezen termékek beillesztését az étrendjükbe.

A Greenpeace és az Európai Fogyasztók szervezete mindazonáltal kifejezte sajnálatát amiatt, hogy a törvényhozók további szigorításokat fogadtak el az olyan helyettesítő élelmiszerek elnevezését illetően, amelyek nem tartalmaznak tejet. Az olyan megnevezéseket, mint a mandulatej, vagy a szójajoghurt már betiltották Európában, miután az unió legfelsőbb bírósága 2017-ben kimondta, hogy a teljesen növényi alapú élelmiszereket nem lehet tejre, vajra vagy sajtra utaló elnevezésekkel forgalmazni, mivel ezek kifejezetten az állati eredetű termékek számára vannak fenntartva.

Az élelmiszeripari alternatívák egyébként egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, a szakértői becslések szerint az ágazat forgalma megduplázódhat 2025-re. A változó trendekről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?