Döntött az Európai Parlament: nagy csatát nyertek a növényi alapú élelmiszerek

Az Európai Parlament döntése alapján mostantól a növényi alapú élelmiszerekre is lehet használni olyan megnevezéseket és kifejezéseket, amelyeket korábban kifejezetten a húsokkal, hústermékekkel hoztunk összefüggésbe. A jövőben a teljesen vegán termékeket is lehet burgernek, vagy éppen kolbásznak nevezni.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az Európai Parlament képviselői elutasították a húsipar által támogatott javaslatot, ami megtiltotta volna a húsmentes élelmiszerek húsra utaló megnevezésekkel történő forgalmazását. A politikusok döntése értelmében a jövőben a növényi alapú, teljesen húsmentes termékeket is lehet hagyományosan a hústermékekre utaló megnevezésekkel értékesíteni az éttermekben és a boltokban, írta meg a Guardian.

A mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos problémákról szóló szavazáson az Európai Parlament kijelentette, hogy az úgynevezett zöldség-burgerek, szója steak-ek és vegán kolbászok megtarthatják a hústermékekre utaló elnevezéseiket, és az unió egészében forgalmazhatóak ezeken a neveken. A tiltást elrendelő javaslatot egyébként támogatta az európai gazdák legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a COPA-COGECA is, amely azzal érvelt, hogy a húsra utaló elnevezések megtévesztik a fogyasztókat. A vita ellentétes oldalán 13 nagy szervezet állt, egyebek mellett a Greenpeace és a WWF, amely azt kérte a jogalkotóktól, hogy utasítsák el a javaslatot, mondván, egy ilyen tiltás nemcsak nevetségessé tenné az Európai Uniót, de ártott volna az uniós környezetvédelem hitelességének is.

A javaslat elutasítása mellett kampányoló csoportok szerint a növényi alapú élelmezés erősítése összhangban van az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy megoldást találjanak a globális felmelegedés kezelésére. A növényi alapú élelmiszer-helyettesítők azzal érveltek, hogy ha elveszítenék a lehetőséget a termékeik steak-ként vagy kolbászként való jelölésére, azzal azok láthatatlanabbá válnának a fogyasztók számára.

A szavazás után az Európai Fogyasztók Szervezete, a fogyasztóvédelmi egyesületeket tömörítő ernyőcsoport üdvözölte a képviselők döntését. A szervezet szerint ameddig világosan vegetáriánusként vagy vegánként vannak jelölve a termékek, addig a fogyasztók nem keverik össze a szójából készült steak-et, a csicseriborsó alapú kolbászt a valódi húsból készült élelmiszerekkel. Elmondásuk szerint az olyan kifejezések, mint a "steak" vagy a "burger" csak egyszerűbbé teszik a fogyasztók számára ezen termékek beillesztését az étrendjükbe.

A Greenpeace és az Európai Fogyasztók szervezete mindazonáltal kifejezte sajnálatát amiatt, hogy a törvényhozók további szigorításokat fogadtak el az olyan helyettesítő élelmiszerek elnevezését illetően, amelyek nem tartalmaznak tejet. Az olyan megnevezéseket, mint a mandulatej, vagy a szójajoghurt már betiltották Európában, miután az unió legfelsőbb bírósága 2017-ben kimondta, hogy a teljesen növényi alapú élelmiszereket nem lehet tejre, vajra vagy sajtra utaló elnevezésekkel forgalmazni, mivel ezek kifejezetten az állati eredetű termékek számára vannak fenntartva.

Az élelmiszeripari alternatívák egyébként egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, a szakértői becslések szerint az ágazat forgalma megduplázódhat 2025-re. A változó trendekről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?