Egyre több van ebből a ragadozóból Romániában: ijesztő tempóban terjed

Egyre több van ebből a ragadozóból Romániában: ijesztő tempóban terjed

MTI
A farkasok védettségi szintjének csökkentésére irányuló brüsszeli javaslat elutasítását kéri a Natura 2000 Szövetség a bukaresti környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztériumtól - közölte hétfőn a civil összefogás egyik tagszervezete, a WWF Románia.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A közlemény felidézi, hogy az Európai Bizottság tavaly decemberben kezdeményezte a farkasok nemzetközi státuszának a jelenlegi szigorúan védettről védettre módosítását a megnövekedett populációkra vonatkozó, a tagállamok által szolgáltatott új adatok alapján. Az EB szerint nem lehet már azokra az adatokra támaszkodni, amelyek alapján 1979-ben elfogadták a vadon élő állatok, növények és élőhelyek védelméről szóló európai egyezményt.

A természetvédelmi világszervezet romániai irodájának közleménye szerint "semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá" a farkasok védettségi szintjének csökkentését, amelyet szerintük a vadászok és gazdák nyomásának engedve akar Brüsszel bevezetni. Felidézték, hogy 2006-ban, 2018-ban és 2022-ben a bizonyítékok hiánya miatt utasította el az EB a korábbi hasonló próbálkozásokat. Úgy értékelik: arra sincs bizonyíték, hogy a szelektív, ellenőrzött vadászat hatékony és fenntartható megoldás lenne a populáció szabályozására, a nagyragadozók és az állattartók közötti konfliktusok megelőzésére.

A román szaktárcát vezető Mircea Fechethez címzett levelében a Natura 2000 Szövetség arra hivatkozik, hogy az EU-ban élő 60 millió juhnak mindössze 0,065%-át pusztították el farkasok, az állatartók veszteségei pedig alacsonyabbak azokon a területeken, ahol a nagyragadozók jelenléte folyamatos volt, azokhoz képest, ahonnan az elmúlt 50 évben eltűntek és később visszatértek. Az ilyen károkat szerintük a természetes zsákmány elérhetőségét célzó intézkedésekkel lehet megelőzni.

Nekünk, románoknak gazdag történelmünk van a farkassal való együttélésünkben, amely a hagyományokon és szokásokon alapul, és eredettörténetünk jelképrendszerében is tükröződik: elég ha a dák zászlóra vagy Róma alapításának legendájára gondolunk. Minden tudományos érv és kollektív lelkiismeretünk is arra szólít fel bennünket, hogy védjük meg ezt a fajt, őrizzük meg a biológiai sokféleséget, és adjunk lehetőséget a következő generációknak, hogy élvezhessék a természet gazdagságát és sokszínűségét

- idézte Orieta Huleát, a WWF Romania igazgatóját a szervezet közleménye.

A marosvásárhelyi Milvus Csoport - Madártani és Természetvédelmi Egyesület egy korábbi tanulmánya szerint a második világháborút követően Románia erdős területein több mint 5000 példányra becsülték a farkasállományt. Az 50-es években kezdődött szervezett irtás nyomán az állomány a 60-as évek végére mintegy 1500 példányra csökkent. Az északi félteke egykori legelterjedtebb ragadozója, amelyet a legtöbb európai országból teljesen kiirtottak, a fegyvertartási tilalom bevezetése után kezdett ismét elszaporodni Romániában. 1991-ben a méreg használatának teljes betiltása, majd 1993-ban a Berni Egyezmény romániai bevezetése is segítette a farkas és más fajok védelmét.

A jelenlegi becslések szerint a romániai állomány mintegy 3000 példányra tehető. Bár a Conservation Carpathia alapítvány mérése szerint a Déli-Kárpátokban lévő élőhelyeken a farkaspopuláció (100 négyzetkilométeren 2,35 egyedből álló) sűrűsége elmarad az olasz Appennin-hegységben vagy az amerikai Yellowstone-parkban regisztrált adattól, és becslések szerint a romániai farkasok teszik ki az európai állomány mintegy 35%-át.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?