Féltik az idei cukorrépa-termést a britek: rendkívüli lépésre szánták el magukat

Féltik az idei cukorrépa-termést a britek: rendkívüli lépésre szánták el magukat

Szükséghelyzeti engedélyt adott a brit kormány a gazdáknak arra, hogy 2021-ben neonikotinoidot tartalmazó terméket használjanak a cukorrépa vetőmagjának kezelésére. Az engedély csak a Syngenta Cruiser SB használatára terjed ki, és Nagy-Britannia területére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A brit Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági és Vidékfejlesztési Minisztérium (Department for Environment, Food and Rural Affairs - Defra) is hozzájárult a szükséghelyzeti engedélyezéshez, elismerve, hogy idén a répa sárgaság vírus potenciálisan veszélyt jelentenek a termésre, írta meg a FarmingUK. A minisztérium január 8-án döntött a termék szükséghelyzeti engedélyének kiadásáról, természetesen szigorú feltételek mellett.

A brit gazdákat tömörítő National Farmers' Union (NFU) korábban már kifejezte aggodalmát, hogy a betegség példátlan mértékben csökkentette a brit cukorrépa-termesztést. Az NFU elmondásai szerint voltak olyan gazdák, akik a termésük 80%-át elvesztették. A vírust a levéltetvek terjesztik, és a kutatók úgy hiszik, hogy a rovarcsalád legáltalánosabb faja, a zöld őszibarack-levéltetű (Myzus persicae) egyedeinek 70%-a hordozza is a betegséget.

A szükséghelyzeti engedély kiadásáról a Defra vezetősége a növényvédő szerekkel foglalkozó szakértői bizottság (Expert Committee on Pesticides - ECP) és az egészségügyi és biztonsági kormányhivatal (Health and Safety Executive - HSE), valamint a minisztérium saját tudományos főtanácsadójának ajánlására döntött. A rendelkezésére álló információk szerint a brit mezőgazdasági miniszter Geurge Eustice elmondta, hogy az alkalmazás feltételei megfelelnek a vészhelyzeti engedélyezés követelményeinek.

Ugyanakkor a növényvédő szer alkalmazási aránya a szokásos kereskedelmi arány alatt marad. A kezelt területre a cukorrépa-termés betakarításától számított 22 hónapon belül nem szabad virágos növényt vetni, 32 hónapon belül pedig nem lehet repcét vetni oda. A Defra közleményében kijelentette, hogy a répa sárgaság vírus elleni hatékony védekezés nem biztosítható más eszközökkel. Ahogy írták, a neonikotinoidos magkezelés fontos védelmet nyújt a fejlődésben levő növények számára a rovarkártevők és az általuk terjesztett vírusok ellen. A cukorrépa-hozamok jelentősen csökkentek a 2020-as szezonban a répa sárgaság vírus miatt, és 2021-ben a hasonló körülmények valószínűleg hasonló veszélyeket jelentenek.

Az Európai Bizottság 2018-ban döntött a neonikotinoid hatóanyagú rovarirtó szerek betiltásáról, a környezetvédelmi aggályok miatt. A korlátozásokat azután vezették be, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelentése megállapította, hogy azok "magas akut kockázatot" jelentenek a mézelő méhekre nézve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55