Itt a terv: így tehetik fenntarthatóvá a növényvédelmet a magyar gazdák

Itt a terv: így tehetik fenntarthatóvá a növényvédelmet a magyar gazdák

agrarszektor.hu
A fenntartható növényvédelemről szóló 2009/128/EK irányelv 15. cikkének megfelelően a tagállamoknak meg kell határozniuk a növényvédő szerekre vonatkozó felhasználási tendenciákat, valamint a prioritást élvező elemeket, amelyek különös figyelmet igényelnek a fenntartható növényvédelem megvalósításában. A rendelkezésre álló szerforgalmi adatok alapján Magyarország is felvázolta a kimutatható tendenciákat és meghatározta a jelenlegi prioritásokat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ha valaki megvizsgálja a növényvédőszer-forgalmazási adatokat mezőgazdasági területre vetítve, azt tapasztalhatja, hogy Magyarországon a felhasználók 2011 óta tartósan 2 kg-nál kevesebb növényvédőszer-hatóanyagot használnak hektáronként. Vagyis Magyarországon a szerforgalmazási adatok alapján az egy hektárra jutó növényvédőszer-hatóanyag mennyisége az Európai Unió átlaga alatt van - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (Nébih) oldalán. A hatóság a növényvédőszer-használatból fakadó kockázatok csökkentésére az alábbi prioritásokat határozta meg.

Egyik prioritást élvező elemként megfogalmazták a méhek és más beporzó rovarok védelmét. Melynek egyik részét képezi, hogy a méhek védelme érdekében nem adnak ki szükséghelyzeti engedélyeket a neonikotinoidok (klotianidin, tiametoxam, imidakloprid) szabadföldi felhasználására. Emellett a korábban megkezdett figyelemfelhívó kampányokat a jövőben is folytatni fogják. A kampányok részét képező szemléletformáló anyagok, videók, közlemények felhívják a gazdák, a méhészek és a nagyközönség figyelmét e hasznos és fontos élőlények védelmére. Emellett a Nébih Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Terve tartalmazza a méhek védelmével kapcsolatos fő célkitűzéseiket, mint például a szabálytalan növényvédő szer használattal összefüggő méhpusztulások számának csökkentése, vagy a beporzók populációjának fenntartása és életkörülményeinek javítása.

Jelenleg uniós és hazai szinten is rendelkezésre állnak a növényvédő szerek forgalmazási adatai, emellett 5 évente történik adatgyűjtés a főbb növénykultúrák vonatkozásában a tényleges felhasználásról. A gazdák jelenleg is kötelesek nyilvántartást vezetni a peszticidek esetleges felhasználásáról a permetezési naplóban, amely tulajdonképpen papíralapú dokumentáció. A hatóság tervei szerint a jövőben, a majdan kifejlesztendő elektronikus rendszerben kötelező lesz a gazdálkodók számára a nyilvántartás vezetése. Ez a rendszer nagyon fontos lépést jelent majd, mivel még hatékonyabb ellenőrzést biztosít, emellett az egyes hatóanyagok felhasználása trendjeinek nyomonkövetését is lehetővé teszi. A rendszer működtetésével pontosabb rálátása lesz a hatóságnak a termelői gyakorlatra. Az irányelv végrehajtására kitűzött célok a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Tervben (NCST) találhatóak meg, mely rendszeresen felülvizsgálat alá is kerül az uniós jogszabálynak megfelelően. A NCST ezen az oldalon érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03