Minden adott egy sikeres idényhez - Bizakodik a dinnyepiac

agrarszektor.hu
Sikeres dinnyeszezont várnak a hazai termelők és a szakmai szervezetek. Az idei érési időszak akár augusztus huszadikáig is eltarthat és egyelőre közepes termésre, illetve két-három érési hullámra is számítanak.A fogyasztói trendekben is változást lehet megfigyelni: a vásárlók inkább a kisebb, maximum 4-6 kilogrammos dinnyéket keresik és egyre népszerűbb a sárga húsú görögdinnye.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Közepes dinnyetermésre, két-három érési hullámra és sikeres szezonra számítanak a hazai szakmai szervezetek, valamint a termelők - írja a vg.hu. Lédó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke szerint a szezon mindig a Dél-Magyarországon jellemző, fóliával takart, korai érésű dinnyékkel kezdődik. 

Tavaly ugyan az esőzések elvitték a dinnye második és harmadik érését, de idén egyelőre bizakodnak a termelők. A termésmennyiség megoszlása ugyan meglehetősen egyenetlen, mivel az ültetés idején - április közepén - alacsonyabb hőmérséklet uralkodott az országban. Emellett később, májusban egy második lehűlés is jött.  A helyzeten sokat segített az úgynevezett oltott dinnyék terjedése. 

Az oltott dinnyékről
Ezek olyan dinnyék, amelyeket egy másik tökfélére oltanak rá. Általában magasabb költségekkel jár termesztésük, ugyanakkor nagyobb a várható termésmennyiségük és ellenállóbbak az időjárás szélsőségeivel szemben. A környező országokban elterjedt a használatuk, de itthon is egyre népszerűbbek. 

Más trendek is megjelentek a dinnyepiacon - jelentette ki Ledó Ferenc. Így például a tradíciókat tiszteletben tartó vásárlói kör kivételével már Magyarországon is egyre többen keresik a kisebb, 4-6 kilogrammos dinnyéket, míg a nagyobb, 8-12 kilós dinnyéket már egyre nehezebb értékesíteni.

A mag nélküli dinnyefajták is terjednek annak ellenére, hogy ezek jelenleg 30-40 százalékkal drágábbak hagyományos társaiknál. Emellett a sárga húsú fajták is egyre népszerűbbek. 

Ledó Ferenc úgy véli, a termelőknek minimum 50-60 forintot kellene kapnia a dinnye kilójáért. Ezért a dinnye fogyasztói árának valahol 90 és 130 forint között kellene alakulnia, amely nagyjából megfelel a mostani árszintnek.

A termelők viszont tartanak attól, hogy később az árak zuhanhatnak. A 80 forint körüli fogyasztói ár - becslések szerint - 2-3 milliárd forinttal csökkenthetné az évente 15-16 milliárdos forgalmat bonyolító dinnyeágazat bevételét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?