Ezen máris összekaptak - Betiltják a GMO-t a skótok

MTI
Betiltja a génmódosított (GMO) gabonák termesztését a skót kormány. A döntés megosztja az ottani közvéleményt és szemben áll a brit kormány véleményével.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A skót kormány bejelentette, hogy betiltja a génmódosított gabona termesztését. Skóciát világszerte gyönyörű természetes környezetéről, "tiszta és zöld státusáról" ismerik, a genetikailag módisított gabona termesztésének betiltása révén az országot még inkább így tartják majd számon - idézte a Financial Times című napilap hétfőn Richard Lockhead skót mezőgazdasági minisztert.

Lelkesedés és sajnálkozás

Környezetvédő csoportok üdvözölték a döntést, agrárszervezetek és tudósok viszont sajnálkoztak miatta. A skót kormány több környezetvédő intézkedést hozott az utóbbi időben: idén már moratóriumot hirdettek a palagáz hidraulikus töréssel (fracking) való kinyerésének technológiájára. Megfigyelők szerint ezek az intézkedések azt jelzik, hogy a kormányon lévő Skót Nemzeti Párt (SNP) elutasító az új technológiák alkalmazásával szemben.

A génmódosított gabona termesztésének tilalmáról szóló döntés szemben áll a brit kormány véleményével, amely szerint támogatni kell a GMO-növények és ezek alkalmazásának kutatását. Richard Lockhead szerint azonban a skót élelmiszereket és italokat Skóciában és külföldön is természetes alapanyagaik és magas színvonaluk miatt becsülik, és emiatt kérhetnek értük prémium árat.

Inkább nyitottnak kellene lenniük?

Az egyik legnagyobb skót agrár-érdekképviseleti szervezet, a National Farmers Union Scotland igazgatója emlékeztetett arra, hogy "más országokban alkalmazzák a biotechnológiát, ahol az megfelelő, és Skóciának is nyitottnak kellene lennie erre". Szerinte a génmódosított gabona egy ponton nagyon fontos szerepet játszhat majd a fenntartható mezőgazdaságban.

Anne Glover, az aberdeeni egyetem kutatója, a skót kormány és az Európai Bizottság korábbi szakértője azt hangsúlyozta, hogy a technológia révén például csökkenteni lehet a vegyszerek alkalmazását a mezőgazdaságban, ami a fogyasztók, a gazdák és a környezet javát is szolgálja. Más szakemberek rámutattak, hogy az Európai Unió által jóváhagyott GMO-növények biztonságosak az emberre, az állatokra és a környezetre is, így a skót kormány döntése szűkíti a gabonafajták körét, amelyekből a gazdák a jövőben választhatnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?