2022. október 5. szerda Aurél

Tömeges öngyilkosságba menekülnek a reménytelen farmerek

agrarszektor.hu
Mivel statisztikai alapon egyre kevésbé jósolható meg a monszun-esők érkezésének ideje és mennyisége, India szuperszámítógépet akar, hogy végre tudják, milyen szezonra számíthatnak. Indiában százmilliók sorsa függ a monszun időszaktól, a gazdák beruházási hajlandósága is az előrejelzésektől függ. Az ázsiai országban a reménytelenül eladósodott farmerek tömeges öngyilkosságai is figyelemre intenek, világos, hogy kormányzati szinten is változtatni kell a helyzeten.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Hatvan millió dollárt szán az indiai kormány egy olyan időjárás előrejelző szuperkomputerre, amit az Egyesült Államok is használ. A számítógép három dimenziós modellt készít a monszun fejlődéséről, vonulásának dinamikájáról és irányáról. Ha minden jól megy, jövőre már ezzel készülnek a prognózisok, és nyugdíjba lehet küldeni a statisztikai módszert.

A hivatalos meteorológusok - az India Meteorological Department (IMD), és az egyetlen magáncég partner, a Skymet - ugyanis elvesztették a bizalmat 2009-ben, amikor nem jelezték előre a 40 évre visszamenően legsúlyosabb aszályt. Ráadásul az elmúlt évre a Skymet normál monszunt prognosztizált, míg az IMD szárazságot. Végül is 14 százalékkal kevesebb eső esett a sokéves átlagnál.

A sokéves átlagok alapján India éves csapadékmennyiségének 70 százalékát a monszun szállítja. Azonban az elmúlt két évben cserbenhagyta a monszun az indiaiakat,

bár az is igaz, hogy már a múlt évtizedben is kimutatták, hogy sok esetben az óceánt öntözte a monszun, mert az esőfelhők nem jutottak el a szárazföld belsejébe.

Azon túlmenően, hogy százmilliók sorsa függ a monszun időszaktól, az indiai kormány már azt is számításba veszi, hogy a gazdák beruházási hajlandósága is az előrejelzésektől függ. Ha úgy gondolják, jön az eső, jó lesz a termés, tehát belátható időn belül megtérül a beruházás, illetve tudják törleszteni a hitelt, akkor bele mernek vágni a fejlesztésbe. Arra pedig nagy szükség van a szubkontinensen, mert jórészt kézi munkával folyik a mezőgazdasági munka.

A reménytelenül eladósodott farmerek tömeges öngyilkosságai ugyancsak arra figyelmeztetnek, hogy kormányzati szinten is változtatni kell a helyzeten.

 

Forrás: blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01