Föld se kell hozzá: bárki friss zöldséget termelhet a konyhában

agrarszektor.hu
Csupán egy akvárium helyét foglalja el az úgynevezett nanofarm, amely zárt rendszerű inkubátorként friss zöldségeket nevel a konyhában. Egy amerikai startup vállalkozás azt reméli, hogy az egymásra is rakható termesztő dobozok révén kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe.

A Replantable vállalkozás abból indult ki, hogy sokan próbálnak az ablakban, erkélyen zöldségeket termeszteni a konyha számára, de aztán mindig az a vége, hogy kimerül a talaj, vagy nem gondozzák kellőképpen a növényeket. Az ilyen lelkes lakáskertészeknek kíván segíteni a vállalkozás a 45 x 60 centiméteres dobozaival, amelyekben LED világítás helyettesíti a napfényt.

A zöldségek - saláta, rukkola, cékla - tápanyaggal ellátott nedves szövetpárnában ülnek, és a leírás szerint csak időről időre némi vizet igényelnek, semmi mást. A doboz indításakor, az első locsolást követően pedig csak be kell kapcsolni egy időzítőt, ami jelzi, mikor lehet betakarítani a termést.

A doboz ára most 350 dollár, amelyhez az egyenként 16-25 palántát tartalmazó öttagú párnakészlet 25 dollárba kerül. Lehet, hogy nagy üzlet lesz a nanofarm forgalmazása, de az is elképzelhető, hogy sok nagyvárosi lakossal kedvelteti meg a növénytermesztést.

Forrás: blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?