Óriási változások jöhetnek Békés megyében: ez rengeteg lakót érint

Óriási változások jöhetnek Békés megyében: ez rengeteg lakót érint

MTI
A háztartásokban keletkezett hulladék 65 százalékának újrahasznosítása a cél; ennek érdekében indult el márciusban Békés vármegye több településén is a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtése - közölte a Békésben szolgáltatást végző Tappe Hulladékgazdálkodási és Köztisztasági Szolgáltató Kft.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Közleményükben azt írták: a háztartásokban keletkezett hulladék 30 százaléka konyhai zöld- és élelmiszerhulladék. A becslések szerint évente 600 ezer tonna biohulladék kerül a csatornarendszerbe, nagyjából 320 ezer tonna pedig a szemétlerakókban végzi. Ez nagymértékben növeli a metánkibocsátást, így hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, ráadásul a magas víztartalmú élelmiszerhulladék rontja a szemétégetők hatásfokát. A biohulladékból viszont megújuló energiaforrásként a biogázüzemekben energiát és szerves trágyát tudnak előállítani, amire nagy szükség van a termőtalaj megőrzése érdekében, évente ugyanis 80-110 millió köbméter talaj vész el.

A cél a háztartásokban keletkezett hulladék 65 százalékának újrahasznosítása lenne - írták. Jelenleg Magyarországon ez az érték csak 32,8, míg az unió országaiban átlagosan 48 százalék - idézi a közlemény Holopné Sztrein Beátát, a Tappe Hulladékgazdálkodási és Köztisztasági Szolgáltató Kft. cégvezetőjét. Egy uniós irányelv alapján a hulladék csupán 10 százaléka kerülhet a lerakókba, a többit valamilyen formában újra kell hasznosítani, ezért kezdődött el Magyarországon januárban a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése. A 14 város meghatározott részein induló rendszert a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és szerződéses partnerei működtetik. Békés vármegyében Békésen, Békéscsabán és Gyulán indult el a szolgáltatás - közölte a Tappe Kft. Hozzátették, márciustól biztosítják a társasházakban élők számára az ingyenes, házhoz menő biohulladék gyűjtését. A barna színű kukákat évente 72 alkalommal ürítik: novembertől májusig hetente egyszer, júniustól októberig heti két alkalommal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?