Illegálisan fúrt kerti kutat? - Most fellélegezhet

agrarszektor.hu
Engedély és bejelentés nélkül lehet majd létesíteni 80 méternél sekélyebb kutakat a kormány parlamenthez benyújtott törvénymódosítási javaslata szerint. A már befizetett illetékeket és igazgatási szolgáltatási díjakat visszatérítik. Az illegálisan létesített, de továbbra is engedélyköteles kutakat 2028. december 31-ig lehet majd bírságmentesen engedélyeztetni.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Benyújtotta az Országgyűléshez a kormány azt a törvénymódosítási javaslatot, amely jelentősen könnyíti a kutak létrehozásának szabályait. A tervezet szerint engedély és bejelentés nélkül lesz létesíthető a 80 méternél sekélyebb és házi vízigényt meg nem haladó vízkivételt biztosító vízilétesítmény.

Meghosszabbították azt a moratóriumot is, amely alatt bírságmentesen lehet engedélyeztetni a korábban illegálisan létesített, de továbbra is engedélyköteles vízkivételt biztosító vízilétesítményeket. Az engedélyeztetési határidő 2018. december 31-ről 2028. december 31-re módosul. Akkor tehát nem kell vízgazdálkodási bírságot fizetni, ha valaki az engedélyköteles kutat ebben az időszakban utólag engedélyezteti.

További könnyítés, hogy az engedélyhez kötött kutakat igazgatási szolgáltatási díj fizetése nélkül lehet majd létesíteni, üzemeltetni és megszüntetni. A házi vízigény kielégítését biztosító kutak 2016. június 3-a után indult engedélyezési eljárásaiban befizetett illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat a hatálybalépéstől számított harminc napon belül visszatérítik, ha a kutak a mostani módosítás után nem minősülnek engedélykötelesnek.

Egyszerűsítik a vízkivételt biztosító vízilétesítmények engedélyezési eljárását azzal is, hogy az ügyfeleket mentesítik a termőföld más célú hasznosításának engedélyezési kötelezettsége alól. Így nem kell az ehhez kapcsolódó műszaki dokumentációt elkészíttetni és az erre vonatkozó igazgatási szolgáltatási díjat megfizetni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?