Évtizedek óta nem látott időjárás sújtja Dél-Európát

agrarszektor.hu
Legkevesebb az utóbbi két évtized legrosszabb gabonatermése ígérkezik Olaszországban és Spanyolország bizonyos területein a Dél-Európát pusztító súlyos szárazság és hőség miatt. Az aszály gyakorlatilag minden növénykultúrában, így például az olajfa- és mandulaültetvényekben is jelentős károkat okozott - írja a Portfolio.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mediterrán térségben több helyen már hónapokkal korábban lehetett észlelni a közelgő drámai mértékű aszály jeleit, hiszen már tél végére, tavasz elejére jelentős csapadékhiány alakult ki. A szárazság emellett rendkívüli hőhullámokkal is együtt járt, akadnak farmerek, akik ventillátorokkal igyekeznek hűteni a forróságtól szenvedő szarvasmarhákat. Különösen súlyosan érintette az extrém időjárás Kasztília és Leónt, Spanyolország legnagyobb gabonatermesztő régióját, ahol a becslések 60-70 százalékos aszálykárról szólnak.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

Ez az év nem rossz volt, hanem katasztrofális. Nem emlékszem ehhez hasonló évre kisgyerekkorom, 1992 óta

- idézte a Reuters Joaquin Antomio Pino spanyol gabonatermesztőt.

A gazda több táblát le sem aratott, mivel a megmaradt csekély mennyiségű gabonából származó bevételek előre láthatólag még az aratásban résztvevő munkások béreit sem fedezték volna.

Míg az EU összességében jelentős gabonaexportőr, Spanyolország és Olaszország importra szorul, amely igényét egyebek mellett Franciaországból, az Egyesült Királyságból és Ukrajnából elégíti ki. A 2017/2018-as piaci évben a spanyol búzaimport-igény várhatóan több mint 40 százalékkal emelkedik az előző évhez képest és elérheti az 5,6 millió tonnát az Agroinfomarket adatai alapján. A szárazság az árupiacon sem maradt hatástalan, a búza határidős jegyzései átlagosan 6 százalékkal emelkedtek június eleje óta, noha a viszonylag kedvező franciaországi terméskilátások alapján az EU megfelelő idei ellátása biztosítottnak tűnik.

Évtizedek óta nem látott időjárás sújtja Dél-Európát

 

Részletekért katt a képre!
Forrás: isciences.com

 

Spanyolország és Olaszország egyben a világ legjelentősebb olívaolaj-termelői is. A termelés várhatóan mindkét országban esik majd.

Olaszországban pedig, ahol a mostani szárazság csak tovább súlyosbította az elmúlt években a rovarok és bakteriális fertőzések által okozott nehézségeket, különösen meredek zuhanás valószínűsíthető, így az ország olívaolaj-termelése 60 százalékkal eshet vissza idén a Nemzetközi Olívaolaj-tanács előrejelzése szerint. Korábban nem volt rá példa, de az idei évben először idén bizonyos területeken már öntözni kellett az olajfa-ültetvényeket.

A szárazság más ültetvényekben is károkat okozott, a Coldiretti, az olaszországi mezőgazdasági termelők egyesülete szerint az olasz farmereknek okozott kár értéke már meghaladja az 1 milliárd eurót. Ehhez hasonlóan Spanyolországban is gyakorlatilag minden ültetvényt hátrányosan érintett a kedvezőtlen időjárás, még az üvegházakat is, hiszen az öntözési célra rendelkezésre álló víz mennyisége erősen csökkent az aszály miatt.

A gabona és az olíva mellett a dió, a mandula és a pisztácia termésmennyiségei valószínűleg szintén mind jelentősen zuhannak idén, de az emelkedő hőmérsékletet és csapadékhiányt a szőlő is nehezen viseli.

A spanyol mandulatermés például várhatóan 23 százalékkal marad el az előző évitől a fiatal spanyol gazdák szervezete szerint.

Az emelkedő hőmérsékletet sokan egy hosszabb távú trend részének látják, amely már a régió mezőgazdasági tevékenységének életképességét is veszélyezteti. Tudományos előrejelzések szerint a klímaváltozás hatására az ideihez hasonló hőhullámok és aszály egyre gyakoribbak lehetnek a következő években. Tovább árnyalja a kilátásokat, hogy mindez természetesen nem csupán Európát érinti, de azon régiók jelentős részét is, ahonnan Európa mezőgazdasági növény importja származik.

Címlapkép: MTI, Czeglédi Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?