Az eddiginél is durvábban tér vissza a kánikula

agrarszektor.hu
Pénteken egy-egy zápor, zivatar még előfordulhat, de a következő egy hét során a csapadék kialakulásának esélye minimálisra csökken és visszatér a kánikula. Az esők utáni melegben lesz lehetősége a termések fejlődésének a növényeken, és a száraz időben az aktuális munkákat is el lehet majd végezni.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Főleg vasárnaptól kezdődően több hullámban is záporos csapadék áztatta hazánk területét. Az 5 nap alatt lehullott csapadékösszeg többnyire 10 és 40 milliméter között alakult, de a kisebb területeken még ennél is nagyobb mennyiség hullott. Hétfőn sokfelé heves zivatar vonult át, amely jelentős károkat okozott. Júliusban eddig jellemzően 40 és 70 milliméter közötti csapadékösszeg hullott, de mivel szinte kizárólag záporos volt a csapadék jellege, így nagyon nagy területi különbségek alakultak ki.

Míg a Hortobágy környékén helyenként még a 20 millimétert sem érte el a csapadék, addig az Északi-középhegységben többfelé 100 milliméter fölötti összegek is előfordulnak

 - írja a met.hu.

A kukoricának ideális esetben júliusban 100 milliméter csapadékra lenne szüksége, amit az ország nagy részén már nem érünk el, de az elmúlt napok csapadéka rendkívül sokat segített. A múlt hét végi 35 fokos maximumhőmérsékletek a több hullámban érkező hűvösebb légtömegek hatására jelentősen mérséklődtek. A talaj felső 20-30 centiméteres rétege az ország nagyobb részén átnedvesedett, és helyenként még az ettől mélyebb rétegekbe is jutott. A következő napokban érkező melegben tehát lesz a növényeknek mit párologtatni, és a termés is tud majd fejlődni.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és a nyugati határszélen 800-900 foknap körül, az ország délkeleti részén pedig 1000 foknap körül alakulnak. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei szerint jóval az átlag fölött, a tavalyi értékek körül, sőt a fölött járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól nyomon követhető a már learatott területek (barnás foltok) növekedése. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a termésképződés fázisában lévő növényeinknél sem növekszik már a zöldtömeg nagysága.


A folytatásban bár pénteken és vasárnap néhol előfordulhat még egy-egy gyenge zápor, zivatar, de az ország nagyobb részén csapadékmentes idő várható. A csúcshőmérséklet ismét eléri majd a 30, a jövő hét első felében többfelé a 35 fokot is.

Nagyon erős lesz a párolgás, de a talaj fölső rétegeiben egyelőre ehhez megfelelő nedvesség áll rendelkezésre. A levegő páratartalma péntek és szombat reggelre még 80-90 fölé emelkedhet, de az érkező egyre melegebb és szárazabb levegő hatására napközben mindenhol 40 százalék alá csökken majd. A jövő hét közepén légköri aszály, vagyis 30 százalék alatti páratartalom és 30 fok fölötti hőmérséklet is előfordulhat. Ez pedig az erős napsütéssel párosulva a növények átmeneti hervadását is okozhatja majd. A magas napállás és az erős UV-B sugárzás miatt további perzselés is előfordulhat. A nagy melegben az állatok friss vízzel való folyamatos ellátására is különösen kell majd figyelni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?