Augusztus 20: készüljünk fel az esőre

agrarszektor.hu
A hét első felében egy anticiklon határozta meg az időjárásunkat, aminek köszönhetően, ha nem is a júliusi hőhullámokat idéző, hőség riasztásokkal teletűzdelt időjárás tért vissza, de mindenképp a csendesebb fajta nyárias időkép volt a jellemző napról napra. A folytatásban is ez várható egészen a hét végéig, amikor egy hidegfront mögött beáramló légtömeg jelentősen lehűti a levegőt, és a front mentén, főleg a nemzeti ünnepünk napján, csapadékhullásra kell számítani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hét eddigi időtartamában a csendes, napos, száraz időjárás volt a jellemző, kevés légmozgással. Bár az elmúlt hétvégén sok helyen jelentős mennyiségű csapadék hullott, ennek csak kevés része tudott jelentősen hasznosulni, és az északkeleten, valamint az alföld közepén tapasztalható aszályos területek tovább terjedtek. Ezt a hétvégére várható hidegfront várhatóan mérsékelni fogja, ugyanis pont az aszályos területeken várható nagyobb mennyiségű csapadék - írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon 1100-1150 foknap körül, az ország déli részén pedig 1200-1300 foknap között alakulnak. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, és a tavalyi értékeket is jelentősen meghaladva járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben, illetve az akáccal, gyümölcsfákkal beültetett területeken nagy a zöldtömeg aránya. Szántóföldi növényeink nagy része már nem zöldell, ezt mutatják az Alföld és a Kisalföld kiterjedt barnás területei a képen. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint országosan már nem jellemző a zöldtömeg növekedése, de foltokban, főként a Dunántúl északi részén megfigyelhetők még területek, ahol nőtt a zöldtömeg nagysága.

A hét további részében országszerte napos, száraz időben lehet végezni a mezőgazdasági munkákat, a napos idő azonban erős UV B sugárzással is jár. A csapadékot is hozó hidegfront előre láthatóan csak szombaton a nap második felében éri el nyugat felől a Kárpát-medencét, és a jelenlegi számítások szerint vasárnap éjszaka kelet felé el is hagyja hazánkat. A fronthoz kapcsolódó csapadék mennyisége a keleti országrészben területi átlagban 5-10 milliméter, míg a Dunántúlon 2-5 milliméter lesz.

A hét további részében mérsékelt illetve gyenge marad a légmozgás, így a szélcsendes, száraz időben kedvezőek lesznek a feltételek a permetezéshez.

Szombaton, a hidegfronthoz kötődően támad fel újra a szél, ekkor azonban a Dunántúlon viharos, a keleti országrészben élénk és erős széllökésekre kell számítani.

A hőmérséklet szombatig napról-napra melegszik kissé, szombaton már 29-34 fok várható a legmelegebb órákban, de a hajnali órákban jellemzően 20 fok alatt marad, legfeljebb szombaton valószínű ennél melegebb. Vasárnapra a hidegfront mögött több fokkal visszaesik a hőmérséklet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?