2022. augusztus 16. kedd Ábrahám

A napraforgó betárolására biztatja a gazdákat az állami vállalat

agrarszektor.hu
Érdemes betárolni az idei napraforgót az állami tulajdonú Concordia Közraktár Zrt. szerint, mert most alacsonyak az árak. A terményt most tonnánként 93 ezer forintért lehet eladni, míg tavasszal például az árak meghaladták a 100 ezer forintot is.

Nem lesz kimagasló az aszály miatt az idei napraforgótermés, az árak mégis alacsonyak - derül ki a Concordia Közraktár Zrt. közleményéből. Az idei termésmennyiség - három tonnás átlagos hektáronkénti eredményekkel számolva - várhatóan 1,8-2 millió tonna lesz.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

A napraforgóárak most tonnánkként 93 ezer forint körül mozognak, de tavasszal meghaladták a 100 ezer forintot is. Ezért a cég szerint várhatóan sokan betárolják majd a termést, és kivárnak az értékesítéssel.

A napraforgót elsősorban étolajként és margarinokban hasznosítják, de a sajtolás után visszamaradó napraforgódara takarmány- és ipari alapanyagként is szolgál. A hazai felhasználás nagyjából évi 1,2 millió tonna, így mintegy 500 ezer tonnát idén is exportálnak majd a termelők és a kereskedők.

A napraforgó egyik meghatározó minőségi paramétere az olajtartalom. A vállalat laboratóriumi mérésekre szakosodott Gabona Control üzletága szerint a termés olajtartalma nem dönt rekordot, de a 45-46 százalékos érték jónak számít. Tavaly nem volt ritka az 50 százalékos arány sem.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?