Pattanásig feszült a helyzet: kieshet a lengyelek legnagyobb almaexportpiaca

Pattanásig feszült a helyzet: kieshet a lengyelek legnagyobb almaexportpiaca

agrarszektor.hu
Várhatóan nem lesz sétagalopp az idei exportszezon a lengyel almatermesztőknek, komoly politikai feszültségek alakultak ki ugyanis a legnagyobb almaexportpiacukat jelentő Fehéroroszországgal. A fő gondot az jelenti, hogy Belarusz felől naponta több száz illegális határátlépő próbál átkelni a lengyel határon, akik meg is támadták és meg is sebesítették a határőröket - erre válaszul Lengyelország tízezer katonát küldött a határra, és kerítés építését helyezte kilátásba.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az évnek ebben az időszakában kezd igazán mocorogni a lengyel almaexport: a betakarított termést ilyenkor még jóformán "fa alól", azaz tárolás nélkül vagy minimális tárolási költségekkel lehet külföldön értékesíteni. Várhatóan azonban az idei exportszezon nem lesz sétagalopp, és egyáltalán nem csak a 10%-kal nagyobb uniós almatermésnek köszönhetően (bár érdemes megjegyezni, hogy a lengyel almatermés-előrejelzést továbbra is nagy bizonytalanság övezi) -  írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A fő gondot a Fehéroroszországgal kialakuló feszültség jelenti: Belarusz felől ugyanis naponta több száz illegális határátlépő próbál átkelni a lengyel határon, és több esetben a 60-70 fős csoportok meg is támadták és meg is sebesítették a határőröket - erre válaszul Lengyelország tízezer katonát küldött a határra, és kerítés építését helyezte kilátásba. Az Európai Bizottság és Varsó közös álláspontja szerint Fehéroroszország szándékosan engedi át, sőt, ösztönzi ezt a folyamatot annak érdekében, hogy nyomást helyezzen az Európai Unióra a Minszkkel szemben korábban bevezetett uniós szankciók miatt. Ezt Belarusz határozottan tagadja ugyan, de az tény, hogy Lengyelország vészhelyzetet hirdetett ki több határ menti régióban is. Belarusz Lengyelország legfontosabb almaexport-partnere, a tavalyi évben több mint 120 ezer tonnát értékesítettek itt, míg a második helyen Németország (76 ezer tonna), a harmadikon pedig Egyiptom (75 ezer tonna) állt, de az orosz piac 2014-es kiesését még ezek sem tudják kompenzálni a lengyel exportőrök szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13