Kevesebb, de jobb búza termett a fajtakísérletekben

agrarszektor.hu
Az idén alacsonyabb lett az őszi búza termésmennyisége, a beltartalmi értékek azonban jobbak a tavalyiaknál. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) 45 búzafajtát vizsgált 2017-ben a kisparcellás posztregisztrációs fajtakísérletében.

Lezárult a VSZT és a GOSZ őszi búza fajtakísérleti munkája 2017-ben. A szakemberek az idén összesen 45 búzafajtát vizsgáltak. A kísérleti helyek átlageredményei a termésmennyiségben kissé elmaradnak a tavalyitól, de  a beltartalmi értékek jobbak voltak, mint egy évvel ezelőtt - mondta Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács igazgatója.

A GOSZ és a VSZT immár tíz éve szervezik a kisparcellás őszi búza posztregisztrációs fajtakísérletet, amelyet ezúttal is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) fajtakísérleti osztálya végzett.

A szakmai felügyeletet ez évben is a Fajtakísérleti Innovációs Tanács biztosította - tájékoztatott az igazgató.

A 45 fajta őszi búzát tavaly ősszel a NÉBIH szakembereinek közreműködésével vetették el az ország tíz településén - Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Jászboldog-házán, Tordason, Szarvason, Iregszemcsén, Eszterágpusztán, Székkutason, Debrecenben és Gyulatanyán. Ez a nagy területi lefedettség lehetővé teszi, hogy eltérő talajadottságok, klimatikus viszonyok, csapadékellátottság közepette is megmutassák a kísérletben résztvevő fajták, milyen eredményekre képesek - közölte Polgár Gábor.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

A nyári aratást követően minden fajtát különféle vizsgálatoknak vetettek alá a szakemberek.

A szemtermés mellett megvizsgálták a nyersfehérje-, a sikér- és a nedvességtartalmat, valamint három, jó minőséget adó termőhelynél alveográfos vizsgálatokat is végeztek, amelyekkel a sütőipari felhasználhatóságot értékelték.

A minőségi paramétereknél - az adott tulajdonság fajtára jellemző stabilitásának legegyszerűbb bemutatására - a termőhelyek átlagához viszonyított ingadozás relatív, százalékos mértékét is feltüntették az eredmények között. A stabilitásnál szinte minden vizsgált tulajdonságnál kirajzolódtak a "stabil és jó", a "környezeti hatásokra érzékenyebb" és a "stabil, de az átlagosnál gyengébb" fajták csoportjai. A kísérletek eredményeiről készült összefoglaló kiadványt a Vetőmag Szövetség idén is közzétette a honlapján: http://www.vszt.hu/uploads/gosz-vszt2008/gosz_vszt_buza_2017.pdf

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06