Növényvédelmi kartellvád: már nem vizsgálódik a GVH

agrarszektor.hu
Nem állapított meg összehangolt magatartást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a növényvédőszer-piac szereplőinek vizsgálatakor, ezért nem folytatja tovább az eljárást. A GVH azt vizsgálta, hogy a vállalkozások egyeztették-e áraikat és felosztották-e egymás között a piacot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A versenyhivatal azt ellenőrizte, hogy az egyes növényvédőszer- és műtrágya-kereskedők, valamint a növényvédőszer-gyártó vállalkozások egyeztették-e áraikat a Növényvédőszer- és Műtrágya Kereskedők Szakmai Egyesülete (NMKSZE) kereteit is felhasználva, akár már 2008-tól kezdődően, valamint felosztották-e a piacot egymás között. A GVH az egyesület két döntését is vizsgálta. Az egyik, amelyiket az elnökség hozta meg, az ingyenes termékminták piaci kivezetéséről szólt, a másik, a közgyűlési döntés a kereskedelmi stratégiák megváltoztatására vonatkozott.

A GVH szerint az egyesület magatartása kifogásolható, de a felelősség nem állapítható meg, mert az érintett piaci szereplők közötti akarategység végül nem jött létre és versenykorlátozó megállapodás nem született. A hivatal ugyanakkor közölte, hogy figyelemmel követi az érdekképviseleti szervezetek működési keretein túlmutató magatartásokat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?