2022. szeptember 30. péntek Jeromos

Több ezer gazda emiatt bukik most súlyos pénzeket

agrarszektor.hu
Körülbelül 3 ezer gazdálkodó számíthat támogatás-levonásra amiatt, hogy a január 31-i határidőig nem nyújtottak be elektronikus gazdálkodási naplót (webGN) a nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A határidő előtti egy-két napban a termelők dömpingszerűen töltötték fel a naplóikat a Nébih-hez.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Nagyot hajráztak nemrég a gazdálkodók, amikor feltöltötték elektronikus gazdálkodási naplóikat a Nébih internetes felületére. A határidő múlt hét szerdán, január 31-én járt le, de egy-két nappal korábban még több mint 10 ezren nem tettek eleget kötelezettségüknek.

A Nébih tájékoztatása szerint végül a körülbelül 25 ezer érintett termelőből 22 221-en nyújtottak be határidőre webGN-t, és ez 89 százalékos arányt jelent. Ebből azonban az is látszik, hogy nagyságrendileg 3 ezer gazdálkodó az elektronikus naplót január 31-ig nem adta be, így szankciókkal - támogatás-levonással - kell szembesülnie.

Az érintett támogatási konstrukcióknál a pályázati felhívások tartalmazzák, milyen büntetés jár, ha a termelők a webGN-n nem töltik fel (lásd az alábbi táblázatot). Ez általában az adott évre járó támogatás 15 százalékának levonását jelenti, de az agrár-környezetgazdálkodási és okögazdálkodási támogatásoknál - ahol úgynevezett tápanyag-gazdálkodási tervet is be kell adni - további 15 százalék, azaz összesen 30 százalék lehet. A tápanyag-gazdálkodási terv ugyanis része a webGN-es nyomtatványnak, így e tervet sem töltik fel azok, akik a webGN-t nem nyújtják be.

Mint ismert, a webGN idei beadási határidejét a Miniszterelnökség rövidítette le a korábbi két hónapról a január 1-31. közötti egyhónapos időszakra. A változtatásokat azzal indokolták, hogy a támogatásokat hamarabb ki lehessen fizetni. Egyes vélemények szerint azonban a gazdálkodók és az ügyeket intéző falugazdászok a rövidebb határőre nem tudtak teljes mértékben felkészülni, a Nébih viszont az agrárszektor.hu-t úgy tájékoztatta, hogy a szorosabb határidő érdemben nem befolyásolhatta a webGN-benyújtásokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33