Sokkolhatja a gazdákat, ha elmulasztják ezt a határidőt

Sok gazdálkodó kaphat büntetést, ha január 31-ig nem nyújtja be elektronikusan úgynevezett gazdálkodási naplóját (webGN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A hét elejéig még körülbelül 10 ezren nem teljesítették kötelezettségüket, miközben a határidő ma lejár. Aki a webGN-t nem adja be, támogatásainak 15-30 százalékát elbukhatja. A benyújtást nehezíthette, hogy a Miniszterelnökség az idei beadási időszakot egy hónapra csökkentette, de a Nébih szerint a gazdálkodóknak ez nem okozhatott jelentős gondokat. Nincs napirenden a jogvesztő határidő módosítása.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Elveszítik idei támogatásaik egy részét azok a gazdálkodók, akik január 31-ig nem nyújtják be a webGN-t a Nébihhez. A gazdálkodási napló pályázati felhívásokban meghatározott adattartalmát elektronikusan, ügyfélkapun keresztül kell beküldeni a hivatalhoz.

A Nébih az agrárszektor.hu-t úgy tájékoztatta, hogy a tavalyi támogatási adatok szerint körülbelül 25 ezer gazdálkodónak kell a webGN-t beküldenie 2018-ban is. Hétfőig ugyanakkor a hivatalhoz összesen 15 420 webGN érkezett, miközben a beadási határidő ma lejár. Ezért valószínűsíthető, hogy sokan nem teljesítik kötelezettségeiket, és - mivel a január 31-i határidő jogvesztő - szankcióra számíthatnak. A mulasztás miatt a termelők webGN-nel érintett idei támogatásaik 15 százalékát elbukják, de ha úgynevezett tápanyag-gazdálkodási tervet is be kellett volna küldeniük, a büntetés kétszeresére, vagyis 30 százalékra emelkedhet.

A gazdálkodóknak a következő támogatási programoknál kell adatokat feltölteniük a webGN-be.

- agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG)

- ökológiai gazdálkodás támogatása (ÖKO)

- az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogramja

- a NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések

- kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken (THÉT)

- vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése

- élőhely-fejlesztési célú nem termelő beruházások: tartós zöldugar telepítés, gyeptelepítés, méhlegelő telepítés

Egyes ágazati vélemények szerint az idei benyújtásokat nehezítette, hogy az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség a beadási határidőt a korábbi kettőről egy hónapra (január 1-31.) csökkentette, és a kitöltést sem lehetett korábban megkezdeni, mert a beküldéshez szükséges elektronikus nyomtatvány csak január elsején jelent meg.

A Miniszterelnökség a benyújtási időszakot annak érdekében rövidítette le, hogy a kifizetéseket minél előbb el lehessen kezdeni - közölte ugyanakkor a Nébih. Amíg ugyanis egy-egy ügyfélről nem derül ki, hogy eleget tett-e adatszolgáltatási kötelezettségének, az esetleges szankció érvényesítése miatt a kifizetések nem indulhatnak meg. A rövidebb benyújtási időszak - tette hozzá a Nébih - érdemben nem befolyásolja a nyomtatvány beküldését, mert a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy bármilyen hosszú idő áll is rendelkezésre, a naplók zöme az utolsó két hétben érkezik be.

A hivatal szerint a nyomtatványt a korábbi években sem adták ki a benyújtási időszak előtt, és ennek az az oka, hogy a pályázati felhívások egy bizonyos időszakot jelölnek meg a nyomtatvány beküldésére, így nemcsak a határidő után, hanem a határidő előtt beküldött naplókat is el kell utasítani. Ezért a nyomtatványt mindig a beadási időszak első napján publikálják, hogy azt korábban senki ne tudja beküldeni.

A meglévő informatikai rendszer lehetőséget nyújt a tavaly beadott nyomtatványok frissítésére is - közölte a Nébih. A hivatal szerint elegendő a változásokat átírni, majd így benyújtani az űrlapot, vagyis a termelők kevesebb adminisztrációval is megfelelhetnek a követelményeknek.

A beadási határidő módosítását a Miniszterelnökség kezdeményezheti, de idén a Nébih szerint nem történt olyan esemény, amely ezt indokolttá tenné. A hivatal nem kapott arra irányuló jelzést, hogy a határidő módosulna, ezért továbbra is január 31-i jovesztő időpont van érvényben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?