Kellemes terményárakra számíthatnak a gazdák

agrarszektor.hu
A gazdáknak mindenképpen jó hír, hogy búzából a hat éve tartó készlethalmozódás megállt, így a jelenlegi áraknak minden esélyük megvan stabilizálódni, sőt. Az állati fehérje iránti igény fokozódása pedig a kukoricának és az árpának teremt kifejezetten kedvező piacot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az USDA összegzése szerint az idei lesz a második év, amikor a gabonafélék termelése nem éri el a fogyasztásbővülés mértékét, így a felhalmozódott készletek apadása folytatódik. Az igények növekedése különösen Kínában és Dél-Amerikában nem tart lépést a gabonafélék előállításával. Ugyanakkor a nagy exportőr országok (Argentína, Brazília, Ukrajna és Oroszország) számára ez élénkebb kereskedésre ad lehetőséget.

A búzatermés idén várhatóan 11 millió tonnával kevesebb lesz a tavalyinál (748 millió tonna). Európában 150 millió tonna, Oroszországban 72 millió tonna kenyérgabona teremhet. Bár a Nagy Medve 13 millió tonnával kisebb eredményre számíthat idén, ez még még mindig a valaha mért harmadik legnagyobb termés lehet búzából. Az ország a tavalyi rekord után 2018-ban is a világ legnagyobb búzaexportőre lehet. A világ többi térségében is jellemző a gyengébb terméskilátás. Az USDA azzal számol, hogy hat év után először lépheti át a fogyasztás a termelés szintjét ebből a terményből. A világkészletek ezért 6 millió tonnával apadni fognak a futó szezonban, és 264 millió tonnára csökkennek, ennek a fele Kínában található. A világ legnagyobb búzaimportőre 2018-ban Indonézia és Egyiptom (12,5 millió tonna), illetve Algéria (7,5 millió tonna). A legnagyobb exportőr Oroszország (36,5 millió tonna), az EU (29 millió tonna) és az USA (25 millió tonna).

Kukoricából ez lehet a második év, amikor a fogyasztás lekörözi a termelést, ami a takarmányozási igény számlájára írható. Az árpa árát szintén ez hajtja fel. A világlegnagyobb kukoricaimportőre Kína (5 millió tonna), a legnagyobb  exportőre pedig az USA (53 millió tonna). Az Egyesült Államokat az exportőrök sorában Brazília követi (31 millió tonna), majd Argentína (27 millió tonna). Ukrajna a negyedik helyen áll 24 millió tonnás kukorica-kivitelével.

 

 

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03