Sokkal több vegyszer van a bolti eperben

agrarszektor.hu
Az Aldiban, az Auchanben és a CBA-ban kapható földieperben talált a legmagasabb koncentrációban növényvédőszer-maradékot a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Habár a vegyszertartalom mindegyik mintában az Európai Uniós határérték alatt volt, az eredmények alapján érdemes inkább kivárni a szezont és a piacon vásárolni, ott ugyanis az egyesület szerint kevesebb vegyszer lehet a gyümölcsökben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Huszonkét különböző, hazai szupermarketekben és piacokon kapható földieper növényvédőszer-maradék tartalmát vizsgálta meg laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A szervezt közleménye szerint arra voltak kíváncsiak, hogy kimutatható-e a termékekben az a 14 hatóanyag, amelyeket az előző évek európai uniós hatósági vizsgálatai a leggyakrabban találták meg a földieperben. A tesztben primőr és szezonális eper is szerepelt. 

A vizsgált 22 földieper közül 19-ben a laborvizsgálat kimutatott növényvédőszer-maradványokat, de mindegyik messze az EU-s határérték alatt maradt. Ez azonban az egyesület szerint nem elhanyagolható tényező, mivel az úgynevezett koktél-hatás miatt  a még kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat, és kiszámíthatatlanná válhat. Ezért érdemes kivárni a szezont és inkább piacon vásárolni, mert a bolti eprekben sokkal több vegyszer is lehet, mint a piaciakban - vélte az egyesület. 

A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer. Ugyanakkor a lista végén az Aldi, az Auchan és a CBA terméke végzett, mivel az itt vizsgált földieprekben a többieknél lényegesen magasabb volt az összes szermaradék koncentráció.

Az Aldi és az Auchan esetében 4-4 különböző szermaradványból, a CBA-nál pedig két különböző hatóanyagból tevődött össze ez az érték. Az Auchan eper görög primőráru volt, az Aldié májusi magyarországi termék, a CBA eper pedig szintén idényeper volt, de a származás helye nem derült ki a csomagolásról. Egy-egy termékből átlagosan 2-3 hatóanyagot lehetett kimutatni, de a legtöbb - 5-6 féle - hatóanyagot a szupermarketek termékeiben találták.

Jelentős eltérés volt a kereskedelmi láncokban és a piacokon értékesített eperminták átlagos szermaradék-tartalmában. A piacokon csak átlagosan 1,5 hatóanyag volt a szezonális termékekben, míg a szezonális szupermarket termékek átlagosan 2,75 különböző vegyszert tartalmaztak.

A primőr és a szezonális szupermarket-termékek között a vegyianyag koncentrációban nagy eltérés volt, a primőrben kilogrammonként 0,24 milligramm volt, míg a szezonálisban csaknem a duplája, 0,42 milligramm. Ugyanakkor az egyes kereskedelmi láncok beszállítói között is lehet eltérés, hiszen míg a Tesco és a Lidl a lista élén végeztek, mert egyik terméküknél sem volt kimutatható vegyszermaradvány, vagy csak nagyon kis mértékben, addig más láncoknál átlagosan 4-5 hatóanyagot is kimutattak egy-egy mintából.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?