Újabb szereket vonnak ki a forgalomból: ezektől a termékektől elbúcsúzhatnak a gazdák

Újabb szereket vonnak ki a forgalomból: ezektől a termékektől elbúcsúzhatnak a gazdák

Az Európai Unió Növények, Állatok, Élelmiszer és Takarmány Állandó Bizottsága (Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed, SCoPAFF) szavazásán eldőlt, hogy nem újítják meg a mancozeb gombaölő hatóanyag engedélyét. A mancozeb hatóanyagú növényvédő szerekkel a gazdák a burgonyavész és az alternária ellen védekeznek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A döntés az Egyesült Királyságra is vonatkozik. A mancozeb hatóanyag engedélye az Európai Unióban 2021. január 31-ig tart, írta meg a Farmers Guardian. Mivel azonban 2020 decemberének végén lejár az átmeneti időszak és életbe lép a Brexit, ezért a brit gazdák nehezebb helyzetbe kerülhetnek, jelentette ki Hazel Doonan, az Agricultural Industries Confederation, a brit agrárellátási ipar vezető kereskedelmi szövetségének növényvédelmi és agrárgazdasági elnöke.

Várhatóan egy hat hónapos értékesítési időszak fog következni, amelyet egy ugyancsak hat hónapos felhasználási időszak követ majd, ami azt jelenti, hogy a terméket a 2021-es szezonban továbbra is használhatják majd a gazdák

- mondta Hazel Doonan.

A mancozeb elvesztése kihatással lesz a gombaölő szerekkel szembeni rezisztencia kezelésére a burgonyavész elleni védekezésében, jelentette ki John Sarup, a Spud Agronomy szakembere. A mancozeb az egyike azoknak a növényvédő szereknek, amelyeknél kicsi az esélye, hogy a kórokozók és/vagy kártevők rezisztenciát építenek ki vele szemben, így más, magasabb kockázatú növényvédő szerekkel együtt, vagy azok helyett is használható. John Sarup arra is felhívta a figyelmet, hogy a mancozeb alternatívái, így például a mandipropamid és a ciazofamid esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy a károsítók rezisztenssé válnak vele szemben.

A mancozeb viszonylag olcsó is, mutatott rá John Sarup. Egy Curzate-kezelés (amelyben cymoxanil és mancozeb hatóanyag van) hektáronként 10-12 font (4-5 ezer forint), míg a legtöbb alternatíva 18-22 fontba (7-9 ezer forintba) kerül hektáronként. A Mancozeb ráadásul az alternária elleni védekezés szempontjából is különösen hasznos. Ahogy az időjárás egyre melegebb és párásabb lesz, úgy lesz egyre gyakoribb az alternária Nagy-Britanniában. Egyes népszerű fajták kezdenek érzékennyé válni rá, mondta John Sarup.

A szakember szerint az alternária ellen lehet úgy is védekezni, ha az ember több nitrogént használ fel, ezzel vissza lehet szorítani a kórokozót. De hacsak a gazda nem alkalmaz egyidejűleg dikvátot, a kezeléssel a növényt is megöli. (A dikvát hatóanyag engedélyét az Európai Unió már 2018-ban visszavonta, az Egyesült Királyságban viszont még lehet használni.) A difenokonazol még használható, de a hatékonysága nem a legjobb, egy másik növényvédő szer engedélyezése pedig még nincs eldöntve, így a brit burgonyatermelők kellemetlen helyzetben találhatják magukat 2021-ben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03