Már akad egy feldolgozó, aki 20 forintért megveszi az almát

agrarszektor.hu
A Dö­hler Kft. 20 forintos nettó áron átveszi az ipari almát. Mivel sürget az idő, a gazdák beadták a derekukat, és engedtek a 25 forintos kilónkénti árból - adta hírül a Magyar Idők.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Áttörést értek el a hetek óta tüntető szabolcsi gazdák. A termelők tegnap megállapodásra jutottak a Döhler Kft.-vel, így a vajai üzemben hamarosan megindulhat a termelés. Mivel a gyümölcs érik, és egyre több megy tönkre, ezért a gazdák úgy gondolják, hogy 20 forintos áron meg lehetne kezdeni a beszállítást. Azt, hogy a Döhler vajai üzemében végül mekkora mennyiséget tudnak átvenni, egyelőre nem tudni, a szezonális kapacitásuk 80-100 ezer tonnára tehető. Közben egy másik üzemmel is folyamatban vannak a tárgyalások, elképzelhető, hogy napokon belül ott is egyezség születik a felvásárlási árakról.

A termelők kára egyébként napról napra nő, becsléseik szerint naponta 500 tonna alma rohad el az ültetvényeken. A legnagyobb feldolgozónak számító Austria Juice tisztában van ezzel, és továbbra sem enged a gazdák követelésének, bár nemrég a Rauch-hal együtt 17 forintos ajánlattal álltak elő, ezt azonban az almatermelők elutasították. Az előzetes számítások szerint a betakarítás és a szállítás költsége kilónként 13 forintot visz el, a teljes önköltségi ár ugyanakkor 25 forint. A gazdák tehát még a 20 forintos kilónkénti átvételi szint mellett is veszteséget termelnek.

Csak 13-20 forintot ér az ipari alma kilója

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) tájékoztatása szerint elsöprő erejű tüntetéssel folytatódott az almatermelők demonstrációja az osztrák multi méltatlan áraival szemben. Sokezres tömeg gyűlt össze az ország 19 megyéjéből hétfőn Vásárosnaményban. A tüntetés miatt a Döhler kivételévelaz összes feldolgozóüzem áll, így az Austria Juice Kft. vásárosnaményi és anarcsi, a Rauch Hungária Kft. nyírmadai és az Eszat Első Szatmári Almafeldolgozó Kft. mátészalkai üzemébe sem szállítanak ipari almát. A termelők azt követően kezdtek tiltakozó akcióba, hogy kiderült: a legnagyobb felvásárlónak számító osztrák Austria Juice kilónként csupán 13 forintot fizet a léalmáért. Egyébként a cég jogelődje évekkel ezelőtt kormányzati támogatással mintegy 6000 hektárnyi ipari ültetvényt telepíttetett az országban.

EZ IS ÉRDEKELHET
Jakab István, a Magosz elnöke a Kossuth rádió­ban tegnap elmondta: a kormányzattal közösen keresik a módját annak, hogyan lehet segíteni a gazdálkodóknak. Az Ország­gyűlés alelnöki posztját is betöltő politikus szerint már elkészült az a szerződésminta, amely tartalmazza a feldolgozók és a termelők közötti megállapodáshoz nélkülözhetetlen valamennyi pontot. Emellett az ár meghatározására is szigorúbb szabályokat vezetnek be. Ugyancsak tegnap jelentették be, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara etikai eljárást kezdeményez egy ipari alma felvásárlói szerződéssel kapcsolatban. A kamara - az érintett termelő és a felvásárló bevonásával - azt vizsgálja, hogy a két fél közötti szerződés összhangban van-e a kamara etikai és üzleti szabályzatával.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02