Aggasztóan nagy a szárazság északkeleten: mi lesz így a repcével?

agrarszektor.hu
Rekord közeli szinten járnak a hőösszegek az április óta tartó meleg idő miatt, a szokatlanul hosszú nyár pedig a középtávú előrejelzések szerint legalább szeptember huszadikáig folytatódik jelentősebb csapadék nélkül. A mezőgazdasági munkákkal, a betakarítással jól lehet majd haladni, ugyanakkor északkeleten nagy területen száraz a talaj, amely a repcére nagyon kedvezőtlen hatással van.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az elmúlt hét közepe óta jelentősebb csapadék nem hullott az országban, csak néhol alakultak ki elszórt záporok. A talaj a Dunántúlon is sokat szikkadt a múlt hét eleji nagy esők után, így arrafelé szinte teljesen telített a föld nedvességgel. A Nyírségben és a Hajdúságban ugyanakkor nagyon nagy a szárazság, és 100 milliméternél is több csapadék hiányzik a talajból. A hőmérséklet országszerte 25 fok fölött alakul majd az elkövetkező napokban is, és bár rohamosan rövidülnek a nappalok, illetve hosszabbak az éjszakák, a minimum hőmérséklet egyelőre csak néhol süllyedt 10 fok alá - írja a met.hu.

A hőösszeg jelentős többlete miatt az átlagosnál nagyjából két héttel előrébb járnak az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A napraforgó beérett, az aratása folyamatban van, és a kukorica is a teljes érés-növényszáradás fenológiai fázisában jár, így sokfelé elkezdődött ennek az aratása is. A korai betakarítás miatt elegendő idő lesz az őszi vetések előkészítésére és elvégzésére. A repce már sokfelé kikelt, de a Nyírségben és a Hajdúságban a száraz talajban vontatott kelésre és növényfejlődésre lehet majd számítani.

Az elkövetkező napokban meleg, alapvetően száraz idő valószínű, ugyanakkor pénteken és szombaton szórványosan alakulhat ki záporeső, zivatar, és akkor pár fokot a hőmérséklet is visszaesik majd. A heti összcsapadék területi átlagban valószínűleg 5 milliméter alatt marad, és a jövő hét első felében is előre láthatólag marad a késő nyári, száraz idő. Az egyre hosszabbodó éjszakák miatt a hajnalok azonban már viszonylag hűvösek lesznek és a szélcsendes éjszakákon (főleg a nedves talajú területeken) erős harmatra, valamint helyenként sekély pára és ködfoltokra is számítani lehet. Komolyabb szél csak zivatarok környezetében és szombaton a gyenge hidegfront mentén várható, nagyrészt mérsékelt légmozgásra számíthatunk.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?