Ha így megy tovább, eltűnik a magyar hagyma

agrarszektor.hu
A vöröshagyma-típusok termőterülete az elmúlt években fokozatosan csökkent, a területalapú támogatások adatai szerint 2018-ban ugyanis mindössze 1470 hektáron termesztették a növényt. Magyarországon megoldható lenne a gazdaságos hagymatermesztés, a magyar vöröshagyma versenyképességének javításához azonban a hazai tárolókapacitás növelésére van szükség.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Magyarország nagyon nagy hagymatermesztő volt a rendszerváltás előtt, utána azonban egy jelentős visszaesés történt, ami elsősorban az ország feldolgozóiparának megváltozása miatt következett be - mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke az M1 aktuális csatornán. Az utóbbi években folyamatosan csökkent a hagymatermesztő területek mennyisége, most körülbelül 1500 hektár körül termelnek vöröshagymát illetve hagymaféléket a termesztők.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Magyarország nagyon híres volt a dughagymás, kétéves hagymatermelésről, mára már azonban egy egyéves hagymatermelés, valamint áttelelő hagymatermelés folyik, amivel körülbelül a kétharmadát tudjuk ellátni az ország szükségletének - hangsúlyozta az elnök. Ez évente 10-12 kilogramm, így a szükséglet körülbelül egyharmadát külföldről importáljuk. Magyarországon 2018-ban a 60-70 ezer tonna helyett olyan 40-45 ezer tonna hagyma termett, ennek eredményeként magas volt a termelői, és a fogyasztói ár is - tette hozzá.

Az elmúlt év első harmadában sok csapadék hullott, ami nem tett jót a hazai hagymatermesztésnek. A belvíz miatt a tervezettnél kisebb területen vethettek vörös- és fokhagymát a gazdák, ráadásul az átnedvesedett talajon a megszokottnál egy hónappal később tudták megkezdeni a munkálatokat. A vöröshagyma termelői átlagára az elmúlt években erősen ingadozott. 2012-ben alacsony volt, majd a következő négy esztendőben a termelők szempontjából nagyjából elfogadható volt az ár, de 2017-ben ismét visszaesett. 

Magyarországon 2000 óta a vöröshagyma termőterülete csaknem a felére zsugorodott. Egyes termelők szerint Magyarországon gazdaságosan lehetne hagymát termeszteni, az elmúlt 10-15 évben azonban nem volt meg a megfelelő tárolástechnika, értékesítés, illetve piacszerzés az országban. A magyar vöröshagyma versenyképességének javításához hosszabb ideig tárolható fajták termesztésére és a hazai tárolókapacitás növelésére is szükség van, hogy a vöröshagyma minősége a betakarítás után fél évvel is megfeleljen a piaci igényeknek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?