Sok lesz a búza: ilyen árakra számítson!

Agrárszektor
Úgy tűnik, a tavalyi mélypont után ismét felívelő pályán van a világ búzatermelése, benne Európáé is. Igaz, a térségünkben 5-12 százalékos terméskiesés sem kizárt ebben a gabonában 2018-hoz képest, de ez csak azért van, mert nálunk minden pont fordítva történik, mint a közösség legnagyobb kibocsátóinál. Míg mi egészen jól megúsztuk a tavalyi aszályt, addig Északnyugat-Európa szabályos természeti csapásnak élte meg a szezont. Most úgy tűnik, náluk kedvezőbb a helyzet.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az USA agrárminisztériuma (USDA) május első felében teszi közzé először a 2019/2020. évi szezonra vonatkozó globális kitekintését, mely szerint a világ búzatermése a 2018/2019. évinél 6 százalékkal több, 777 millió tonna lehet. Ez a kibocsátás várhatóan jóval felülmúlja a 759 millió tonnára jelzett felhasználást, így 293 millió tonna (+7 százalék) termény maradhat a tárolókban. Az USA-ban a 2018. évinél közel 1 százalékkal több búzát takaríthatnak be a gazdák idén nyáron (51,6 millió tonna). A fekete-tengeri országokban is emelkedhet a termelés: Oroszországban 77 millió tonna (+7 százalék), Ukrajnában 29 millió tonna (+16 százalék) búza kerülhet a magtárakba - tudósít piaci jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Európára nézve is erős termésemelkedést mutat az USDA grafikonja. Hasonló évet zárhatunk, mint 2017-ben, de a 2014/15-ös évek rekordjait nem közelítjük meg. A termelési mélypontok a 2011/12-i évi aszály idején voltak. Érdemes mindezt összevetni majd a következő grafikonnal is, ahol az árak alakulását mutatjuk be.

A Tallage májusi előrejelzése szerint az Európai Unióban közel 17 millió tonnával 144 millió tonnára nőhet a búzatermelés - ez bő 13 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Az unió négy legnagyobb búzakibocsátójában - Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Lengyelország - ugyanis várhatóan 10-13 százalékkal múlja felül az idei termés a tavalyit.Hozzá kell tennünk: tavaly gyenge évet zártunk a száraz időjárás miatt (lásd fenti grafikon).

Hogy el tudjuk képzelni, milyen hatása lehet a mostani termésnek az árakra, vessünk egy pillantást az alábbi grafikonra. Jól érzékelhető az aszályos 2011/12. év és a bőtermésű 2014/15-ös évjárat hatása. A 2017. évi magas ár még a világkészletek folyamatos apadására tett reakció volt, amit a 2018. évi gyenge termés stabilizált. Most azonban fordulat következik.

Alább a magyarországi búzaárak alakulását szemléltetjük a tavalyi betakarítás óta eltelt időszakban. Pillanatnyilag még az ótermés forog a piacon, ára azonban a jó terméskilátásoknak köszönhetően esésben van. A takarmány- és az étkezési búza között - az egyre csökkenő kínálat miatt - kezd szétnyílni az olló. Aki még nem adta el a búzáját, annak ideje lépni, ez jobb már semmiképpen nem lesz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?