Megtudtuk milyen idő lesz a következő hónapokban: ennek sokan nem fognak örülni

agrarszektor.hu
Az átlagosnál melegebb időre számíthatunk a nyár további részében, függetlenül attól, hogy a jövő hét elejéig mérséklődik majd a meleg az országban. A hetek óta tartó hőség eredményeként júniusban rekordmeleg volt Magyarországon, ez azt jelenti, hogy soha nem volt még ennyire magas a középhőmérséklet ebben a hónapban az országban.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Soha ilyen meleg június nem volt még Magyarországon mint az idei, az országos középhőmérséklet 22,66 fok volt, így a júniusi középhőmérséklet 1901 óta jegyzett rekordja dőlt meg idén júniusban - mondta az InfoRádióban Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa. Az előző csúcstartót, a 2003-as júniusi átlagot búcsúztatta az idei hónap. Az idei év a szakember szerint jól illeszkedik az éghajlatváltozás trendjébe, 1901 óta Magyarországon a júniusok 1,6 fokos melegedést mutatnak. Lakatos Mónika arról is beszélt, hogy a jövő hét elejéig ugyan kissé mérséklődik majd a meleg, és 28-30 fok körüli maximumok várhatók, de a távolabbi kilátásokat nézve elmondható, hogy átlag körüli, vagy az átlagosnál kissé melegebb nyárra számíthatunk.

Forrás: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az idei júniusban a maximumok voltak magasabbak a minimumokhoz képest, tehát a nappali hőmérsékletek alakultak jóval a sokéves átlag felett. 4,3 Celsius-fokkal volt magasabb az idei júniusi átlagos maximum, mint a sokéves átlag. A legmagasabb hőmérsékletet idén júniusban Zagyvarékason mérték június 27-én: 36,4 fokot mutattak a műszerek.

Idén júniusban országos átlagban 70 milliméter körüli csapadék hullott, ez a normál 90 százaléka, tehát csak tíz százalékban maradt el a júniusi csapadékmennyiség a sokéves átlagtól. Sokfelé az országban 100 milliméter feletti napi csapadékmennyiséget rögzítettek a múlt hónapban - tette hozzá a szakember.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?