Ezek a gyógynövények a legkelendőbbek a hazai piacon

agrarszektor.hu
1,6 milliárd forint értékben exportálunk gyógynövényeket, alapvetően Németországba és Ausztriába - derül ki a NAIK AKI statisztikai jelentéséből. Fény derül arra is, hogy mely gyógynövényfajokat vásárolják fel a legnagyobb mennyiségben hazánkban, ezek közül melyek származnak gyűjtésből, és melyeket termelik mezőgazdasági üzemekben. Ön beszállna?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hazai eredetű beszerzést vizsgálva a vadontermő, virág-hasznosítású gyógynövények közül a bodza, a hárs és a kamilla volt a legnagyobb mennyiségben felvásárolt alapanyag 2018-ban. A leveles gyógynövények közül a csalánlevél, a füvek közül az aranyvessző, a kisvirágú füzike és a cickafark, míg a gyökér-hasznosítású gyógynövények közül a fekete nadálytő volt a leginkább vásárolt gyógynövény.

A legnagyobb mennyiségben átvett, hazai termesztésű, virág-hasznosítású gyógynövény a levendula volt 2018-ban, a leveles gyógynövények közül a citromfüvet, a mag-hasznosításúak közül pedig az édesköményt vásárolták leginkább a beérkezett adatok alapján. A legnagyobb mennyiségben termesztett (saját termelés) növény a füvek közül a lósóska és a vasfű volt a gyógynövény-felvásárlók adatai alapján.

A nyers és a drogformában beszerzett hazai gyógynövények mennyisége összességében meghaladta a 3500, illetve az 1400 tonnát 2018-ban. Az adatszolgáltatók által importált gyógynövények (drog) mennyisége 434 tonna, a belföldi tovább feldolgozásra értékesített drog állapotú gyógynövények mennyisége 587 tonna volt 2018-ban.

A felvásárlók a beszerzett alapanyagok egy részét további feldolgozásra értékesítik, legnagyobb mennyiségben (belföldre) eladott csoport a mag és termésfélék, valamint a fűfélék voltak - az előző évekhez hasonlóan - 2018-ban. A friss és szárított gyógynövényeket is magába foglaló külkereskedelmi termékcsoport exportértéke 1,61milliárd forint volt 2018-ban, 4 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva.

A gyógynövénykivitel 76 százaléka az Európai Unió országaiba került. Magyarország legfontosabb exportpartnerei Németország és Ausztria, Európán kívül pedig Ausztrália.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03