A tervezett repceterület egy része már ki is kelt - Idei tanulságok

Agrárszektor
Nehéz lekövetni a változó klímát és kártevőnyomást úgy, hogy közben a repce hozama nem csökkenhet 3 tonna alá, amit az átvételi árak indokolnak. A korai vetés, úgy tűnik, nem jött be. Más hibridekre, gondos csávázásra és a mustár-olajretek páros kerülésére lenne szükség. Az agrárszektor.hu gyors körképe következik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"2,5 tonnás termés alatt nem éri meg termelni ezt a költséges növényt, így két éve már nem is foglalkozunk vele" - hangzik el Jász-Nagykun -Szolnok megyében, Kunmadaras térségében, ahol rosszak a repcének a termőhelyi viszonyok. Az elmúlt évek különösen nehéz próbatétel elé állították a kultúrát: aszályos, nagy rovarnyomással jellemezhető évek vannak mögöttünk, miközben a hagyományos csávázószereket kivonták a piacról. Az új, monopol helyzetben lévő készítmény, a Lumiposa nem minden országrészben vált be, ennek oka lehet az eltérő rovarnyomás (például a másodvetésben a keresztesnövények dominálnak) vagy az eltérő rovarösszetétel is. A új csávázóanyag erőssége a kis káposztalégy irtása, ezért ahol ez a fő kártevő, ott elégedettebbek vele a gazdák.

"Az új késztíménnyel, a Lumiposával még csak egyéves tapasztalatunk van, azt is csak részben alkalmaztuk a magon. Vegyesek a tapasztalatok, mert nagyon nagy volt a kártevőnyomás. Én azt látom, nemigen lehetett a csávázással a permetezést megspórolni" - mondja Sopronkövesd térségében a megkérdezett termelő. A gazdaság 2500-3000 hektár termelését integrálja. Mostanáig a tervezett terület 20 százalékán végeztek a repcevetéssel. A múlt hétvégén érkezett 20-70 mm csapadék hatására az elvetett területeken már szikleves az állomány. Kártevők egyelőre nincsenek a táblákban.

Sajnos a mustár-olajretek párost alkalmazza szinte mindenki a zöldítési előírások teljesítésére, mivel ez a legolcsóbb magkeverék. Ezzel aztán jól fel is szaporítjuk a repcekártevőket.

Három-négy permetezésre is szükség van ellenük az ősz folyamán.  A hétvégéig sokat akarunk haladni a vetéssel, mert a jövő hétre ismét esőt mondanak."

Ez esőt már Borsodban is nagyon várják, de azok számára, akik augusztus 20-ra időzítették a vetést, már talán későn is érkezik a csapadék. "Tavaly 150 hektárnyi repcéből 50 hektár maradt a nagy őszi aszályban, és a kártevőkkel is sokat küzdöttünk. Idén nagyjából 10 napja ismét elvetettünk 140 hektárt, abban bízva, hogy augusztus 20. után hűvösebbre és csapadékosabbra fordul az időjárás. A vetés jelentős része ki is kelt, viszont azóta 30 fokos melegben sülnek a táblák. Úgy tűnik, vagy le kell mondanunk erről a  kultúráról, vagy későbbre kell csúsztatnunk a vetést" - morfondírozik a kenézlői gazdaság vezetője. Ehhez természetesen a választott hibridet is módosítani kell. Olyan repcékre van szükség, amelyek gyors kezdeti fejlődési eréllyel rendelkeznek, és gondos kiszolgálás mellett erős győkérzetet fejlesztenek novemberre.

A kudarcok ellenére a vetési kedvet idén szinten tartotta, hogy júlisuban - merőben szokatlan módon - nem csökkenni, hanem emelkedni kezdett a mag átvételi ára. Ennek oka a németországi gyatra termés volt. Azóta ismét a normális ársávba került a mag, bár ez már szinte senkit nem érdekel. Iyenkor jellemzően már senkinek nincs repcéje, a napraforgóra és a kukoricára várnak a raktárak. Pedig ha valaki képes lenne januárig tárolni ezt az apró olajosmagot, akkor jól járna, amint ezt az alábbi ábra is bizonyítja.

Bács-Kiskunban, Hercegszántó térségében mindenesetre bíznak a kultúrában, és 500 hektár repcét terveznek vetni, amiből 130 hektár már a földben is van. Még nem kelnek a növények. A magok egytől egyig lumiposás csávázásban részesültek. "Tavaly nagyon meg voltam elégedve a csávázószerrel, egyetlen permetezésre sem volt szükség" - mondja a megkérdezett termelő. "Pontosabban

teljes állománypermetezésre nem volt szükség, de ott, ahol a másodvetésben keresztesvirágú növény került a repce mellé, el kellett végeznünk egy szegélykezelést - de ennyi elégnek is bizonyult. Idén is hasonló helyzetre számítok."

Fejér megyében nem kapkodták el a vetést, mivel az esők érkezése a jelek szerint évről évre későbbre tolódik, és nem is nagy feladat a tervezett 80 hektár elvetése."A talajok már 90 százalékos készültségben vannak. Már csak a műtrágyaszórást kell elvégezni, ennek a bedolgozása a vetéssel egy menetben fog megtörténni. Nem vagyunk egy nagy cég, ezer hektárt művelünk, és a repcének sincs itt nagy hagyománya. Egyelőre jól állunk, és bizakodó vagyok. Tavaly a nagy kártevőnyomás ellenére nálunk bevált a Lumiposa, egyetlen őszi permetrezésre sem volt szükség az állományban" - értesülünk a kápolnásnyéki gazdaságban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02