Erre senki sem számított: meglepő előrejelzés jött a világ gabonaterméséről

agrarszektor.hu
Összesen 2 708 millió tonnára, vagyis 22 millió tonnával többre becsüli a FAO a teljes globális gabonakibocsátást - derül ki a szervezet legfrissebb gabonakészletek és -igények gyorsjelentéséből. A gabonafélék iránti kereslet soha nem látott mértéket ölt, miután a rizsfogyasztás a csúcson lesz: az összesen 519 millió tonnás felhasználás fejenkénti fél kilo pluszt jelent tavalyhoz képest. Az előzetes becslésekhez képest több fogy majd búzából, kukoricából és árpából is.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

A változás főként az amerikai kukoricatermelés javulását tükrözi. Bár a FAO kisebb búzatermést vár 2019-ben az európai uniós és orosz termelékenységi adatok rosszabbodása miatt, ennek ellenére a várható búzamennyiség 5%-kal meghaladja a tavalyit. A rizstermelés az Amerikai Egyesült Államoknak és Kínának köszönhetően szintén nagyobb lesz a korábban becsültnél, az 517 millió tonna várható mennyiség megegyezik a tavalyi rekordszinttel.

A pozitív termelési kilátások révén a gabonakészletek 847 millió tonnára dagadnak 2020-ra, ami azonban 16 millió tonnával elmarad a szezoneleji értéktől. Az Egyesült Államok jelentős kukorica-készleteket halmozhat fel, míg Kína búzaraktárai 7,9%-os várható bővülésükkel rekordot dönthetnek. A gabonafélék a nemzetközi kereskedelembe kerülő mennyiségét továbbra is 415 millió tonnára becsülik, ám eltérő összetétellel a búza és rizs javára a kukoricával szemben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?