Rémisztő előrejelzés: óriási pusztítást végezhetnek most ezek a kártevők

agrarszektor.hu
A hamisítatlan nyári idő egészen szeptember első néhány napjáig tartott ki, a hidegfront ugyanis véget vetett a kánikulának. Növényvédelmi szempontból a rovarkártevők aktivitása a jellemző, jelentősen felerősödött ugyanis a bagolylepke fajok aktivitása, amely hatalmas károkat okozhat a kertekben. A vetési bagolylepke például egy kevésbé válogatós faj, szinte bármilyen növénnyel beéri, károsításával pedig akár az egészet elpusztíthatja.

A fény- és feromoncsapdák fogási adatai alapján a fogott fajok listája az ősz közeledtével szűkült, ugyanakkor van amelyik egyedszámban jelentősen erősödött - írja a magyarnovenyorvos.hu. A gyümölcsmolyok közül az almamoly még mindig jelentős egyedszámot produkál. Jelentősen felerősödött a bagolylepke fajok - a káposzta, a C-betűs, a gamma, a felkiáltójeles, a vetési és a gyapottok- aktivitása, ami nemcsak szántóföldön, de a szabadföldi zöldségkultúrákban is gondot okozhat. A gyapottok bagolylepke hernyók károsítása jelenleg leginkább a kukoricán (csemege- és takarmány egyaránt) és a szabadföldi zöldségfélék némelyikén szembetűnő. A pritamin- és fűszerpaprika valamint a paradicsom termésének egy része már most kártevővel fertőzött. 

A többi bagolylepke faj, a vetési kivételével főként a káposztaféléken okozhat minőségi és mennyiségi károkat. Kártételük szembetűnő, megfelelő időzítéssel nem lehetetlen feladat a védekezés ellenük. A bagolylepke hernyók kezdetben a külső leveleken táplálkoznak, de a későbbiekben fénykerülővé válnak, ezért berágják magukat a növények belsejébe. Ha erre sor kerül, jelentősen lecsökken a védekezés hatékonysága. A növények erősen viaszos levélzete miatt a permetlébe mindig tegyünk nedvesítő szert. A vetési bagolylepke sok tápnövényű kártevő lévén kevésbé válogatós. Talajszinten károsítva szinte minden növényfajjal beéri. A gyökérnyaki rész megrágásával a teljes növény elpusztulhat. Hernyó alakban telel át, így a fagyok beálltáig veszélyezteti a fiatalabb növényeket. Ha területünket hagyjuk elgyomosodni, fokozott kártétellel kell számolni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?