Jó hírt kaptak a sörrajongók: itthon rég elfeledett alapanyag termesztése indult újra

agrarszektor.hu
Egészséges, jó minőségű komló termett Kastélyosdombón, ahol a HEINEKEN Hungária és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kezdeményezésében hátrányos helyzetű családok indították újra a hazai komlótermesztést. Az egy évvel ezelőtt ültetett komló sikerét látva, az Agrárminisztérium egy idén októberben benyújtható pályázat keretében hektáronként hatmillió forintos állami támogatást nyújt vállalkozó családoknak, hogy komlót termesszenek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egészséges, jó minőségű komló termett a Somogy megyei Kastélyosdombón, a közel háromezer új telepítésű komlótőről, amelyeket egy éve hozott létre a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) és a HEINEKEN Hungária - írja közleményében a HEINEKEN Hungária. A Perle, Saazer és Chinook komlótípusok a friss ültetésű növényektől elvárt fejlettségűek és minőségűek.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

"Az érés idején vizsgálva a tobozok élénkzöld színűek, erősen aromás illatúak, kellően nedvesek voltak. Olyan növény nem volt, amit betegség pusztított volna el. A párás idő okozta fertőzésveszélyt sikeresen kezeltük, a gyökerek megerősítésének érdekében lábon száradt a növény és csak szeptember végén került leszedésre." - számolt be az első szezon tapasztalatairól Prohászka Gábor a projekt szakmai felügyeletét ellátó kertészmérnök.

A sör legfontosabb ízesítő anyaga kiút lehet a szegénységből. A hazánkban korábban nagy mennyiségben termesztett komló a '80-as éveket követően teljesen eltűnt az országból, újbóli termelésének köszönhetően hamarosan a Soproni, a legnépszerűbb magyar sörmárka készülhet hazai komlóval. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet programja a HEINEKEN Hungária támogatásával az ország olyan területén valósul meg, ahol kevés a munkalehetőség és sok család él szegénységben. A HEINEKEN Hungária a MÖS-sel kötött szerződésében vállalta, hogy a megtermelt komlót piaci áron átveszi a termelőktől, a program elindításához 30 millió forint pénzügyi támogatást is biztosított.

Forrás: HEINEKEN Hungária

A komlótermelés területe tovább bővülhet Magyarországon: 2019. október 15. és október 30. között a komlóültetvény létesítéséhez szükséges talaj-előkészítésre, alaptrágyázásra, valamint a komlóültetvény támrendszerének és öntözési rendszerének kialakítására a gazdák állami támogatást igényelhetnek. Az agrárminisztérium erre a célra százmillió forint forrást különített el. A támogatási kérelmeket az agrárminiszter rendelete szerint a Magyar Államkincstárhoz lehet benyújtani postai úton, a honlapjukról letölthető formanyomtatványon. Az egy termelő által igényelhető maximális támogatás összege hektáronként hatmillió forint, összesen legfeljebb nyolcmillió forint A támogatás a komlóültetvény telepítéséhez kapcsolódó anyagköltség, valamint gépi és élőmunka igénybevételéhez kapcsolódó költség számlával igazolt összegének háromnegyede.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?