2023. október 5. csütörtök Aurél
Itt a bejelentés: hamarosan magyar komlóval készülhet a Soproni prémium söre

Itt a bejelentés: hamarosan magyar komlóval készülhet a Soproni prémium söre

agrarszektor.hu
A komlótermesztésnek nagy hagyománya volt Magyarországon, ám az elmúlt évtizedekben a hazai termesztés szinte teljesen eltűnt. Ezt a hagyományt kívánta újjáéleszteni a HEINEKEN Hungária és az Ökumenikus Segélyszervezet három éve indult közös programja, mely a kezdetektől fogva az Agrárminisztérium támogató együttműködésével zajlik. A kezdeményezés célja: növelni a jó minőségű, magyar alapanyagok mennyiségét a sörgyártásban, s emellett hozzájárulni a hátrányos helyzetű régióban élő, a termesztésbe és feldolgozásba résztvevő családok megélhetéséhez. 2021 nyarának végén immár második alkalommal zajlott a szüret Kastélyosdombón, melyre idén még a tavalyinál is nagyobb szabású és színesebb családi-zenei programmal várták az érdeklődőket.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Augusztus 28-án, szombaton Komlószüret Kastélyosdombón címmel rendezett jótékonysági zenei és családi programot az Ökumenikus Segélyszervezet. A szervezet térségi központjának is helyet adó Erdődy-kastélyparkban a világszínvonalú zenei program mellett termelői piac, sport- és gyermekprogramok, valamint ismert stand up előadók műsora várta a közönséget. A családi programot az idei évben is egy szűk körű szakmai tanácskozás előzte meg a komlótermesztés jelenéről és jövőjéről, többek között az ünnepi megnyitó felszólalói és Josef Reiter, az osztrák komlószövetkezet korábbi elnöke, Lados Péter, a HEINEKEN Hungária Zrt. Sopron Sörgyár sörfőzőmestere és Katona Csaba történész részvételével.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, elmondta, hogy a karitatív szervezet kezdeti kastélyosdombói jelenléte mára a környező települések közül többet is magába foglaló térségfejlesztésben teljesedik ki. Köszönetet mondott a HEINEKEN Hungáriának és az Agrárminisztériumnak, hiszen az ő támogatásuknak köszönhetően a két évvel ezelőtti 1 hektár helyett ma már 13 hektáron található komlóültetvény, mely munkát, esélyt ad a helyi lakosoknak. Az elnök-igazgató kiemelte, hogy mint minden tevékenységük esetében, úgy itt is a minőségi munkavégzés és a fenntarthatóság kiemelt szempontok. A komlószüret ünnepélyes keretében Kastélyosdombó örökös tiszteletbeli polgárává fogadott Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária Zrt. vezérigazgatója kifejtette a 70-es években szinte teljesen megszűnt magyarországi komlótermesztés újjáélesztése volt a cél Kastélyosdombón három éve. Az akkori tervek mára valósággá váltak, hiszen immár a második komlószüreten vehet részt a Somogy megyei településen. Vállalatának fontos elve, hogy lehetőség szerint mindig minél több helyi alapanyagot használjon föl a sörkészítés során, ezért is külön öröm, hogy most már magyar komlót is fognak tudni használni a gyártás során.

A vezérigazgató a kastélyosdombói szüret alkalmával ünnepi bejelentést tett, miszerint a Soproni 1895 nevű prémium lager sörükhöz már a kastélyosdombói komlót fogják használni. Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta: példaértékű az Ökumenikus Segélyszervezet, a HEINEKEN Hungária és az Agrárminisztérium együttműködése, mert munkát és lehetőséget ad, ami a kulcs a vidék felemelkedéséhez. Mint mondotta, a mezőgazdaságban a 'gondos gazda' fogalma kiemelt jelentőségű, és azt tapasztalja, hogy az Ökumenikus Segélyszervezetre igaz ez a meghatározás. A Segélyszervezet közösségteremtő jelenlétének köszönhetően egy fontos térségi mezőgazdasági szegmens indult újra, ami üzleti szempontból is fenntartható, munkát, lehetőséget és ezáltal jövőt adó vidékfejlesztési tevékenység, ezért modellértékű a szektorban.

A rövid beszédeket követően a gyakorlatban is bemutatták a közönségnek a kastélyosdombói komlótermesztés folyamatát a szüreteléstől kezdve, a szárításon át a pelletálásig. Elhangzott: A 2018 őszén egy hektáron ültetett, Perle, Saazer és Chinook komlót 2020-ban lehetett először szüretelni a területen. Idén augusztus második felében kezdődött el a komlószüret, ahol a fiatal ültetvény növényein a Perle esetében 30, a Saazer fajtán 40 százalékkal több termés látszik, mint az előző évben, míg a Chinook növényeken a tavalyihoz hasonló mennyiséget várnak. Az Ökumenikus Segélyszervezet ültetvényein szüretelőgéppel kezdték meg a munkálatokat, s a jövőben fontos szerephez jutnak várhatóan a szárító- illetve pelletáló berendezések is, amelyekkel összesen akár 25 hektár komlót is fel tudnak majd dolgozni a csak az elmúlt időszakban 13 hektár komlóültetvénnyel bővült régióban. A megnyitó után az esemény látogatói változatos zenei és családi programokon kapcsolódhattak ki.

(Fotó: Fekete Dániel / MÖS)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?