Nagy zuhanás után újra bővül a repceterület - Ennyit arathat a világ 2020-ban

agrarszektor.hu
Míg Európa a 2018/2019. évi nagy visszaesést igyekszik kompenzálni, addig az oroszok a sikerélménynek köszönhetően növelik a repce termőterületét. Ukrajnában is szívesen bővítenék a kultúrát, de az időjárás közbeszólt az ősszel. Mindent összevetve 2020-ban inkább csak szépítésre lesz lehetőség a repce összmennyiségében. Ez jó hír lehet a magyar termelőknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) legfrissebb prognózisa szerint a 2020-ban a repce globális termőterüete 35,5 millió hektárral bővülhet az idén learatotthoz képest, 3 százalékkal múlná felül a 2019. évi hektárszámot - írja a topagrar.com.  Az EU-ban, Oroszországban és Kínában várják a bővülést. Különösen nagy ugrást az unió termőterületében prognosztizálnak, ami nem csoda, hiszen idén 19 százalékkal volt kisebb a repce területe, mint  a megelőző évben, ettől már csak jobbat hozhatott 2019. Sajnos a vetési időszakban most is száraz időjárás uralkodott az öreg kontinensen, az IGC mégis úgy kalkukál, hogy

7,4 százalékkal lehet nagyobb az európai repce vetésterülete a tavalyinál. Ez nagy előrelépés, de még mindig 15 százalékkal kisebb a 2018. évinél.

Nagyot növel Oroszország is repce vetésterületén, 6,3 százalékkal bővítette a kultúra kiterjedését. Az oroszokat lelkesíti, hogy melegednek a telek, így ez a fagyérzékeny növény egyre több sikerélményt ad számukra. Kína lassan, de határozottan emeli a növény termelését, és 2020-ban már nagyobb területen indulhatnak meg a kombájnok, mint Európában a szép emlékű 2018-ban.

Kanada a világ legnagyobb repcetermelője, de gondjai vannak a kanola értékesítésével, ezért az IGC szerint a gazdák nem változtattak a termőterületen, az marad 8,5 millió hektár. Amíg az ország nem simítja el Kínával a gazdaságpolitikai feszültséget, a farmerek bizonytalanságban maradnak a repce jövőjét illetően. Bár egy ideig úgy tűnt, az európai repceínség megoldhatja a kanadaiak értékesítési problémáit, a várakozások végül nem igazolódtak be. Amíg ugyanis van GMO-mentes repce a kelet-európai piacon (beleértve Ukrajnát is), addig Európa nem vásárol a glifozátot toleráló, génmódosított repcét Kanadából, mivel a GM-mentes repce darája sokkal könnyebben értékesíthető az európai takarmánypiacon.

A kíváló kereslet ellenére jövőre Ukrajknában csökken a repce termőterülete, mivel a vetési munkákkal a vártnál rosszabbul haladtak az ősszel. A hosszan tartó szárazság megviselte az őszi vetéseket, az IGC arra számít, hogy tavaszi repcével folytatják majd a vetést az ukránok.

Szakértői becslések szerint az európai vetésterület 7,4 százalékos növekedése korántsem biztos, hogy mennyiségben is ennyi pluszt hoz majd a betakarításkor.

Az őszi időjárás alapján már biztosra vehető, hogy az optimálisnál kisebb lesz a növény terméshozama - és a tél hátralevő részéről, illetve a jövő évi időjárásról még semmit nem tudunk. Az eddigiek alapján 2020-ban inkább csak szépítésre lesz lehetőség a repce összmennyiségében, és marad a keresleti piac. Ez jó hír azoknak, akiknek sikerült megfelelő állapotban a télbe vinni a növényt. Vigyázzunk rá jövőre is, megint sokat fog érni a magja!

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?