Idén sem lesz nyugodt évük a magyar gazdáknak: így harcolhatnak a csapások ellen

agrarszektor.hu
Az elmúlt tíz év hőmérsékleti anomáliák, szélsőségessé váló csapadékviszonyok, valamint új kórokozók, kártevők évtizede, és az előttünk álló is hasonló problémákat hordoz magában. Ezek ellen közös gondolkodással, stressznek ellenálló - bő termőképességű - fajtákkal és innovatív termékekkel léphetünk fel.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Kalmár Ferenc kereskedelmi vezető elmondta: a Syngenta a következő öt évben kétmilliárd dollárt fordít arra, hogy segítsen a klímaváltozás okozta kockázatok csökkentésében - írja közleményében a Syngenta. Ennek keretében új talajművelési módszereket dolgoznak ki a talaj szervesanyag-tartalmának és egészségének javítása érdekében. Kiemelt cél a növekvő termésátlagok mellett leromlott talajok állapotának visszaállítása, integrált növényvédelmi technológiák fejlesztése, valamint új, eltarthatóbb zöldségfajták nemesítése. 

Asbóth András, a vállalat kalászos kampánymenedzsere kifejtette: a fuzárium számos megyében az őszi búza területek több mint 50 százalékát károsította. A gombafajok kalászhányástól viaszérésig fertőzhetnek, ezért kiemelten fontos, hogy hosszú hatástartamú, kompromisszumot nem ismerő termékkel végezzük el a védekezést. A szakember rámutatott: fontos a megfelelő elővetemény megválasztása, a magágy kialakítása, és olyan csávázószerrel csávázott vetőmag választása, mely csírakorban hatékonyan védi a növényt a fő gombakórokozók ellen. 

Magyarország a napraforgó termesztés egyik éllovasa, a tavalyi 3,01 tonnás hektáronkénti napraforgó országos átlag történelmi rekord - ismertette Ácsné dr. Szekeres Dóra napraforgó kampánymenedzser. Táblán belül már nem ritka az 5 tonnás hektáronkénti terméshozam sem, ezért azt szeretnénk elérni, hogy a gazdálkodók kiaknázhassák ezt a többletet.

Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Termelői körökben is egyre nagyobb az igény a fenntartható mezőgazdasági rendszerek iránt, ennek számos eleme van, melyek közül az egyik a sávos gyomirtás. Emiatt a jövőben az innovatív technológia terjedése várható.

Magyarországon a kukorica tavaly a korábbi évekhez képest magasabb, összességében 8 tonna feletti hektáronkénti termésátlaggal zárt, annak ellenére is, hogy a hektikus időjárásnak - a hő- és szárazságstressznek - köszönhetően egyes régiókban ettől jelentősen elmaradtak az eredmények, ismertette Schipp Márton. A vállalat kukorica kampánymenedzsere hangsúlyozta: a megváltozott időjárásnak köszönhetően érezhetően nő a hőmérsékleti anomáliáknak jobban ellenálló hibridek iránti igény.

A megváltozott időjárásnak, a változó talajművelésnek és a hatóanyag-kivonásoknak köszönhetően a növényvédelmében is szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a kukoricatermesztés a jövőben is eredményes legyen, ismertette Schipp Márton. Az elmúlt években számos területen okozott problémát az egyre fokozódó talajlakó kártevő nyomás és a gyomirtás megfelelő időzítése.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?